RUKA SPASA “POSRNULOM BRATU” Zašto je Bakir Izetbegović otišao “na noge” Erdoganu

RUKA SPASA “POSRNULOM BRATU” Zašto je Bakir Izetbegović otišao “na noge” Erdoganu

Otkako je na prošlim opštim izborima SDA doživjela debakl, a njeno mjesto u institucijama na nivou zajedničkih organa i Federacije BiH zauzela “Trojka”, lider SDA Bakir Izetbegović gurnut je na potpune margine i u sjenku aktuelnih političkih zbivanja.

Sva značajnija politička dešavanja i krize u BiH, uglavnom, prolaze bez zapaljivih izjava lidera SDA, njegovo mišljenje i komentare o aktuelnim temama upadljivo izbjegavaju da traže čak i mediji iz FBiH koji su, inače, tradicionalno naklonjeni Izetbegoviću i njegovoj stranci, a SDA u pažnju javnosti u protekle dvije godine uglavnom dospijeva kada se radi o neraščišćenim skandalima i optužbama na račun njenih funkcionera u vrijeme kada su “vedrili i oblačili” ovdašnjom političkom scenom.

Da je politički i dalje “živ”, te da se nije povukao u potpunu anonimnost i penziju, lider SDA pokazao je javnosti prije dva dana kada su brojni mediji prenijeli informaciju da je Bakir Izetbegović iznenada otišao u Tursku i da se tamo, između ostalog, iza zatvorenih vrata sastao s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

O čemu su Izetbegović i Erdogan tom prilikom razgovarali nije poznato, ali je u medijima, takođe, objavljeno da je lider SDA, prilikom svoje nedavne posjete Turskoj, obišao čak i fabriku koja proizvodi čuvene bespilotne letjelice “Barjaktar”.

Turski sentiment

Budući da se Izetbegović i njegova stranka u vlastima Federacije BiH, kao ni na nivou zajedničkih institucija BiH, praktično, već dvije godine ništa “ne pitaju”, ostala je enigma zbog čega je turski predsjednik primio u posjetu lidera SDA, kao i razlozima zbog kojih je Izetbegović odlazio u obilazak poznate tvornice borbenih dronova?

Prema tvrdnjama odlično obaviještenih izvora Srpskainfo, Izetbegović je do Erdogana “skoknuo” prije svega kako bi pokušao podići rejting svoje posrnule političke stranke uoči održavanja lokalnih izbora u BiH.

 SDA se već pune dvije godine nalazi u potpunoj političkoj defanzivi i ako na predstojećim lokalnim izborima doživi poraz, teško je da će se u dogledno vrijeme oporaviti. Zbog toga je Izetbegović nenajavljeno “potegao” u Tursku kako bi pokušao da “oporavi” SDA i poveća njene izborne šanse. Ako ne na predstojećom lokalnim izborima, onda makar na sljedećim opštim izborima, s obzirom da jedan značajan dio bošnjačkog biračkog tijela i dalje gleda u Erdogana i Tursku kao na zaštitnike bošnjačkih nacionalnih interesa – tvrde naši izvori.

Stari prijatelji

S druge strane, politička analitičarka iz Sarajeva, Ivana Marić, za Srpskainfo kaže da bi Izetbegovićevu iznenadnu posjetu Turskoj, prije svega, ocijenila kao kurtoaznu, a Izetbegovićev sastanak s Erdoganom kao susret dvojice starih prijatelja i predsjednika dvije stranke.

Ivana Marić, politička analitičarka
FOTO: N1/SCREENSHOT

– Što se tiče Izetbegovićeve posjete toj fabrici dronova, ona se mogla dogovoriti i moguće je da u tome Erdogan nije ni posredovao. Međutim, pitanje je zašto bi Izetbegović uopšte trebalo da ide u tu fabriku i da li on planira nešto nabaviti za lične potrebe, pošto je jasno da Izetbegović u naredne dvije godine neće biti u vlasti, a pitanje je da li će biti i poslije toga – kaže Marićeva za naš portal.

Zbog toga, dodaje ona, Izetbegovićevu posjetu Turskoj smatra kao “čisto zamazivanje očiju biračima pred izbore”.

 Vjerovatno je Izetbegović tu posjetu iskoristio da iskombinuje privatni turistički odlazak u Tursku za sastanak sa starim prijateljem, pošto je on sada u penziji pa ima vremena da putuje – kaže Marićeva.

Na pitanje da li, po njenom mišljenju, posjeta Turskoj i sastanak s Erdoganom lideru SDA može da donese političku korist uoči predstojećih izbora, Marićeva odgovara da tu nema “ništa presudno”.

– Vjerovatno da među bošnjačkim biračima ima onih kojima je Turska i dalje nešto pozitivno i koji gledaju u tu zemlju na taj način, ali mislim da to neće biti nešto presudno i da SDA i Izetbegoviću ta posjeta neće pretjerano pomoći. Još uvijek su svježa sjećanja na brojne afere SDA, a posebno na to da je bivši premijer Federacije BiH u zatvoru, dok se drugima sudi. Zbog toga se Izetbegovićev izlet u Tursku neće značajno odraziti na izborni rezultat SDA na lokalnim izborima – ocjenjuje Marićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This