„Provođenje nasilja nad Srbima“ Miličević o odlukama Ustavnog suda BiH

„Provođenje nasilja nad Srbima“ Miličević o odlukama Ustavnog suda BiH

„Odluka krnjeg Ustavnog suda BiH da promijeni pravilnik i dozvoli zasjedanje bez prisustva ijednog sudije iz reda srpskog naroda primjer je političkog nasilja institucija BiH koje godinama, pod maskom da grade državu, u stvari je dodatno razgrađuju“.

Ovo je rekao Milan Miličević, predsjednik SDS.

On navodi da je Ustavni sud BiH, ili ono što je ostalo od njega, donio neustavnu odluku krijući se iza zaključaka Venecijanske komisije da Ustavni sud BiH radi pod političkim pritiscima.

– Zbog čega se krnji Ustavni sud BiH nije pozvao na ranije zaključke Venecijanske komisije kojima su davane preporuke da strane sudije trajno napuste Ustavni sud BiH – pita Miličević.

On je podsjetio da su problemi sa Ustavnim sudom BiH počeli onog trenutka kad je sud bez ikakvog osnova počeo da igra ulogu zakonodavca u tandemu sa visokim predstavnikom, negirajući ono što je u srcu Dejtonskog sporazuma, a to je saglasje tri konstitutivna naroda o svim bitnim političkim pitanjima.

Miličević napominje da je Ustavni sud BiH odlukom da negira ravnopravnost srpskog naroda u ovoj instituciji pokazao da umjesto da štiti dejtonska dostignuća BiH u stvari ih negira, a time negira i dejtonsku BiH.

– Nijedna odluka u BiH se ne može i ne smije donijeti bez predstavnika srpskog naroda. Takav sud za Srbe nije sud – poručio je Miličević.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This