Stanković: Prirodne resurse vratiti na upravljanje opštinama

Stanković: Prirodne resurse vratiti na upravljanje opštinama

Republici Srpskoj je potreban novi model raspolaganja i upravljanja prirodnim resursima koji će obezbjediti veće učešće opština – istakao je Ilija Stanković, član Izvršnog odbora GO SDS Trebinje i kandidat SDS za gradonačelnika Trebinja.

„Zakon o šumama mora biti izmijenjen na način koji bi omogućio da se naknada od prodaje šumskih sortimenata može koristiti ne samo za održavanje i obnavljanje oštećene infrastrukture prilikom izvlačenja šume, nego i za druge namjene za koje lokalna zajednica procijeni da su neophodne“ – kazao je Ilija Stanković.

On kaže da bi ova promjena mnogo značila nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama, jer bi to omogućilo njihovo funkcionisanje u situaciji nedostatka drugih izvora finansiranja.

„U okviru novog modela upravljanja i raspolaganja prirodnim resursima, neophodno je pojačati kontrolu rada i realizaciju zaključenih koncesionih ugovora. Uz veće učešće lokalnih zajednica u procesu davanja u zakup i uređenju šumskog i poljoprivrednog zemljišta, treba vršiti efikasniju naplatu koncesionih naknada, koje bi trebalo pravednije raspodijeliti između lokalnih zajednica i Republike“ – zaključio je Stanković.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS