Poruka iz SDA u Srpskoj: Neće nam Sarajevo određivati šta i kako da radimo?!

Poruka iz SDA u Srpskoj: Neće nam Sarajevo određivati šta i kako da radimo?!

Jedan od predstavnika Pokreta za državu i ministar izbjeglih i raseljenih lica u FBiH Edin Ramić iz (SDA) ne isključuje mogućnost saradnje sa SNSD-om u NSRS, navodeći da tu odluku neće donositi „sarajevska čaršija“.

Nakon što je Centralna izborna komisija potvrdila rezultate izbora, krenula je politička borba stranaka za što veći broj delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Glavno pitanje u Republici Srpskoj je: da li će bošnjačke stranke ponovo da podrže SNSD i omoguće ovoj stranci da ima 4 od 5 delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda?

Ukoliko SNSD u Domu naroda parlamenta BiH ponovo bude imao četiri svoja delegata, to im omogućava da blokiraju usvajanje svih zakona koje usvoji Predstavnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine.

Dodik je nedavno najavio da će ova stranka obezbijediti 4 svoja delegata u Domu naroda.

Nakon prošlih izbora SDA je omogućila SNSD-u da ima 4 od 5 delegata u Domu naroda, tako što su u Narodnoj skupštini Republike Srpske za 4. srpskog predstavnika, umjesto Mladena Ivanića, izabrali Dušanku Majkić iz SNSD-a.

Na pitanje da li će ponovo podržati Dodika, iz Stranke demokratske akcije odgovaraju da ta opcija nije isključena.

Jedan od predstavnika Pokreta za državu i ministar izbjeglih i raseljenih lica u FBiH Edin Ramić iz (SDA) kaže da će o tome odlučivati tokom razgovora koji slijede, navodeći da tu odluku neće donositi „sarajevska čaršija“.

Pokret za državu ima pet poslanika iz SDA, SDP i DF.

(BN Foto:N1)

CATEGORIES
Share This