Poražavajuće da se i dan danas priča o statusu boraca

Poražavajuće da se i dan danas priča o statusu boraca

“Sama činjenica da se dvadeset sedam godina od kraja rata još uvijek raspravljamo o statusu boračkih kategorija govori u kakvoj se situaciji nalaze borci, ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca”, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

Do sada smo, kaže Borenović, morali imati takvu ekonomsku sliku da demobilisani borci ne moraju brinuti za posao i egzistenciju, da ratni vojni invalidi imaju nadokadu od koje će dostojanstveno živjeti, a da se porodice poginulih boraca ne pitaju da li će od neke stranke ili nekog moćnika zavisiti njihova egzistencija, nego da budu poštovani onoliko koliko zaslužuju životi njihovih najbližih srodnika, onih koji su dali najvrijednije za Republiku Srpsku.

Borenović je istakao da se pitanje boračkih kategorija moralo riješiti mnogo ranije, ali da nažalost imamo vlast kojoj je pitanje od vrhunskog značaja to kako se lično bogatiti od narodnog budžeta, a ne kako sistemski riješiti pitanje boračke populacije.

“Više je od hiljadu i po porodica poginulih boraca čiji članovi nemaju zaposlenje. Imamo veliki broj onih koji su na sumnjiv način stekli potvrde o učešću u ratu da bi ostvarili određena prava, dok su zbog mizernog boračkog dodatka i nemogućnosti ostvarenja zaposlenja mnogi isinski borci dovedeni na rub egzistencije”, dodao je.

“Pored ovih, brojni su drugi razlozi zašto je neophodno ovu oblast hitno urediti. Nadam se da će poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske imati razumijevanja za to, a kao predsjednik parlamentarne stranke dajem punu podršku da se prava onih koji su stvarali Republiku Srpsku regulišu na mnogo pravedniji način nego što je bio slučaj do sada – istakao je Borenović.

(BN)

CATEGORIES
Share This