Političke trzavice u Bijeljini: „Petrovićevim“ novcem finansiraju njegov opoziv

Političke trzavice u Bijeljini: „Petrovićevim“ novcem finansiraju njegov opoziv

– Grad Bijeljina dobio je krajem prošle godine budžet za 2023. godinu u iznosu od 68.585.164,00 KM. Od tog iznosa za tekuće rashode gradskih organa biće utrošeno 48.487.762,00 KM, za kapitalne investicije u gradu 10.750.890,00 KM, otplatu dugova 5.456.450,00 KM i za razne transfere 3.240.900,00 KM. Budžetska rezerva je samo 50.000,00 KM, za ostale izdatke predviđeno je 599.162,00KM.

Amandmanima koalicije “Dogovor za Bijeljinu” izvršeno je smanjenje sredstava za rad Kabineta gradonačelnika oko 165.000 KM dok je istovremeno za oko 150.000 KM povećan iznos za rad Gradske izborne komisije. Ovim su, kako je potvrdio predsjednik Skupština grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, obezbijeđena sredstva neophodna za sprovođenje referenduma o nepovjerenju Ljubiši Petroviću kao gradonačelniku, pod uslovom da bude donesena odluka o njegovom opozivu.

Pojašnjenu ovog amandmana prethodila je diskusija odbornika Anke Todorović iz SDS-a, stranke gradonačelnika Petrovića, koja je postavila pitanje zbog čega se skoro za isti iznos smanjuje za rad Kabineta gradonačelnika, a povećava za rad Skupštine, nakon čega je slijedila replika predsjednika Đurđevića, koji je sve pojasnio na konferenciji u holu Skupštine i praktično nagovijestio da će odluka o opozivu sigurno biti donesena.

„Ovo što je gospođa Anka rekla za rad Skupštine, odnosi se na Gradsku izbornu komisiju i sredstva koja su potrebna za eventualni opoziv i za sprovođenje referenduma. Ako obezbijedimo sredstva za referendum bespotrebno je pričati da li smo sigurni u to“, rekao je Đurđević.

SNSD u Bijeljini nije slučajno baš sada pokrenuo pitanje opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića. Odluka je donesena nakon sprovedenog opsežnog istraživanja raspoloženja građana na osnovu kojeg je vidljivo da su stečeni uslovi za opoziv.

Upravo takva formulacija upotrijebljena je nakon nedavnog sastanka Predsjedništva gradskog odbora stranke nakon čega su uslijedili razgovori s pojedinim strankama iz Koalicije “Dogovor za Bijeljinu”.

Kako stoje stvari, SNSD ima više šansi za pobjedu, jer ne samo da ima znatan dio građana vezan za sebe, po raznim osnovama, nego je dobar dio glasača vezan za partije iz koalicije na republičkom nivou.

Osim toga, i dio rukovodećih ličnosti u SDS i PDP nezadovoljan je Petrovićevim ponašanjem, jer ih nije želio uključiti u lokalnu vlast. Nije tajna da je u samom SDS dolazilo i do direktnih verbalnih sukoba, pa i više od toga, između pojedinaca zaslužnih za Petrovićevu pobjedu i glasove koje je dobio prije dvije godine i samog Petrovića.

PDP igra svoju igru u kojoj se zna “ko je Tito, a ko partija” u Bijeljini i ko koristi partijske resurse za ostvarenje ličnog uspjeha. Iako je nezadovoljstvo običnih članova tokom predizborne kampanje bilo toliko da se javno govorilo o smjenama čelnih ljudi PDP-a u Bijeljini, do toga nije došlo, jer je procijenjeno da bi destabilizacija rušila imidž stranke u vrijeme dok se Jelena Trivić borila da dokaže da je predsjednik Republike Srpske. Sada kada je to dokazivanje propalo i razgovara se o smjeni Branislava Borenovića, možda na red dođe i Bijeljina. Ali u novom rasporedu karata i moći, naročito u slučaju izbora Draška Stanivukovića na čelo stranke, veliki su izgledi da Slaviša Marković, šef lokalnog PDP-a, ostaje gdje jeste.

“Žao mi je narodnih para”

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović rekao je za “Glas” da poziva skupštinsku većinu da više ne odugovlače s inicijativom o njegovom opozivu. Petrović je optužio skupštinsku većinu da donosi štetne odluke kojima novac usmjerava u preduzeća i ustanove u kojima partije većine imaju svoje direktore.

„Više puta najavljivani opoziv gradonačelnika traje od 16. novembra 2020. godine. Faktički dan nakon prošlih lokalnih izbora. Takvo ponašanje političkih štetočina uopšte ne iznenađuje i evo koristim priliku da ih pozovem da ne odugovlače i ne najavljuju po nekoliko puta opoziv“, rekao je Petrović.

On je naglasio i da mu je “žao narodnih para koje bi se trošile samo zbog sprovođenja procedure opoziva” i “takve štetne političke odluke”.

Na pitanje da li je uvjeren u svoju pobjedu i opstanak na funkciji gradonačelnik Bijeljine rekao je da “narod odlučuje o svemu” pa i o njemu.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This