Političari iz BiH o uključivanju Erdogana u pregovore

Političari iz BiH o uključivanju Erdogana u pregovore

Da li će uključivanje Erdogana umiriti višemjesečnu netrpeljivost u BiH ili je ključ mira isključivo u rukama domaćih političara?

Pitanje je to koje je stupilo na scenu nakon nedavno održanog sastanka predsjednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, i predsjednika Srbije, Aleksandara Vučića, kada su poručili da je potrebno djelovati zajednički s međunarodnom zajednicom kako bi se prevazišla kriza u BiH.

– Nema štete od razgovora – prokomentarisao je šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Nenad Stevandić.

Dodaje da nema štete ni ako se što više ljudi s autoritetom uključi u taj razgovor.

– Što se tiče nas iz Republike Srpske, ali i svakog racionalnog čovjeka kome su u interesu mir, bezbjednost, razvoj i budućnost, saglasni smo sa uključivanjem gospodina Erdogana – rekao je Stevandić.

Naglašava da se niko unaprijed nije plasirao na mjesto „da ga moramo ili ne moramo poslušati“, te da je, u svakom slučaju, dijalog bolji od sukoba.

– Takođe, potrebno je da nam vlasti i opozicije imaju bolju međusobnu komunikaciju, te da imamo ozbiljnu platformu, koja je vezana za zaštitu i budućnost Republike Srpske – smatra Stevandić.

S druge strane, poslanik SDP u parlamentu BiH, Saša Magazinović, kaže da Erdoganov angažman neće doprinijeti poboljšavanju, ali ni pogoršavanju situacije u BiH.

– BiH ima svoje institucije. Otežavajuća okolnost je to što su se do sada Srbija i Hrvatska mnogo miješale u unutrašnje stvari, pa ne mislim da će se popraviti išta ako se neko novi umiješa – rekao je Magazinović.

Smatra da bi za BiH bilo najbolje da se otarasi “svake vrste spoljnjeg uticaja” i da se posveti unutrašnjem dijalogu.

– Na ovaj način se, čini mi se, svi pomalo oslanjaju na svoje spoljne mentore, a zanemaruju komšije s kojima žive – zaključio je Magazinović.

DODIK ZAHVALAN

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik pozdravio je razgovor predsjednika Srbije i Turske o situaciji u BiH, kao i njihovo zalaganje za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, te podsjetio na to da je prošle godine, prilikom susreta s Erdoganom u Sarajevu, ukazao da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsednika Turske, Srbije i Hrvatske.

– Sudbina BiH je u dijalogu domaćih političara u konstelaciji Erdogan, Vučić i Milanović – poručio je Dodik.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This