Podrška birača, malverzacije ili nešto treće: Koja je TAJNA USPJEHA SNSD

Podrška birača, malverzacije ili nešto treće: Koja je TAJNA USPJEHA SNSD

Iako su doktori poslati na front, operacija nije uspjela – SNSD je opet izgubio gradonačelnička mjesta u Banjaluci i Bijeljini, ali je, ipak, iz bitke zvane lokalni izbori, izašao kao pobjednik. Najveća partija Srpske, osvojila je vlast u 75 odsto gradova i opština Srpske i u dvije opštine FBiH. Koja li je tajna uspjeha?

Isam lider SNSD Milorad Dodik, proglasio je ove izbore, na kojima su odnijeli više od 330 hiljada glasova i osvojili vlast u 47 lokalnih zajednica, jednim od najuspješnijim. Kako bi dodatno uvećao ovaj uspjeh, Dodik je naglasio da je SDS osvojio 11 odsto glasova, PDP sedam odsto, ali i da je SDA, kao najjača partija kod Bošnjaka, osvojila 34 lokalne zajednice.

milorad dodik lider snsd-a
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ako pitamo Dodika, sve je to, između ostalog, rezultat napora SNSD – političke partije koja je na vlasti više od dvije decenije.

A, ako pitamo analitičare?

-Pored osnovnih aspekata, koji čine jedan politički sistem, tu se nadograđuju posebni elementi, svojstveni samo za ovaj politički habitus, a to su mnogobrojni pritisci, ucjene, malverzacije, kupovina glasova i slične nelegalne radnje ili radnje na granici legalnosti. Ako se uzmu u obzir ovi aspekti, ne možemo zaključiti da SNSD ima toliku podršku naroda čisto radi popularnosti svog programa, svoje ideologije i slično, kao što bi to bilo u nekim normalnim, etabliranim demokratijama – smatra komunikolog Mladen Bubonjić.

Mladen Bubonjić
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA

SNSD, kaže Bubonjić, dobar dio uspjeha zasniva na novcu koji je akumulirao kroz sve ove godine.

-Taj novac usmjerava na, hajmo reći, jednu vrstu egzistencijalnog uslovljavanja ljudi. Drugim riječima, ako ne glasaju za SNSD, mogu se naći u veoma nezavidnoj poziciji – da izgube posao,  da ne mogu ostvare neke benfite… Tu su i kupovina glasova i kombinacije s ostalim političkim faktorima, pošto izbori nisu čista demokratija, nego čista matematika. Pobjeđuje onaj ko ostvari najveći broj glasova i sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je, a tu nerijetko dolazimo na ivicu zakona – kaže on.

Preslagivanje kadrova

SNSD, naglašava Bubonjić, drži sve poluge moći, pa se tako uspjeh ove partije više može pripisati tome, nego stvarnoj podršci građana.

– SNSD ima razgranatu moć u institucijama, ne samo u političkom sistemu. Ne ulaže mnogo energije u već postojeću moć, već nastoji da je očuva i to istim principima koje sam već naveo. Tu je i preslagivanje kadrova, što je SNSD doveo do savršenstva: naizmjenično nagrađivanje i kažnjavanje koalicionih partnera, prijetnje, obećanja. I ne rade to samo koalicionim partnerima, nego i partijama iz redova opozicije – uspijeva da ih usmjeri u kanal koji njemu odgovara. Nekad uspješno, nekad bezuspješno. To se, recimo, može vidjeti u Banjaluci, gdje je SNSD, kao stranka, dobio većinu glasova, ali njihov kandidat nije prošao za gradonačelnika, iz čega možemo zaključiti da je to druga strana mača nesaradnje, uslovljavanja ili razmirica s koalicionim partnerima – zaključuje Bubonjić.

Snažna infrastruktura

Politikolog Vojislav Savić uspjeh SNSD vidi, između ostalog, u snažnoj stranačkoj infrastrukturi.

-Nema tu mnogo dilema. Osim snažne stranačke infrastukture, tajna uspjeha SNSD je i lider koji očigledno uživa najveću popularnost među biračima – kaže on.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Dio zasluga se, dodaje, može pripisati i opoziciji.

 U opozicionim redovima je opšte rasulo, budući da se ne naziru jasne konture njenog sadašnjeg, a ni budućeg djelovanja. Sve to zajedno dovelo je do ovih rezultata, kojima mogu biti veoma zadovoljni u SNSD – zaključio je on.

Srpakainfo

CATEGORIES
Share This