Petković: Za svoj loš rezultat na prethodnim izborima krivim Stevandića (VIDEO)

Petković: Za svoj loš rezultat na prethodnim izborima krivim Stevandića (VIDEO)

 

On je, gostujući u emisiji “Oči u oči- objektivno”, koju realizuje Elta TV u saradnju sa portalom Banjaluka.net, dodao da su lider Ujedinjene Srpske i on sada u korektnim odnosima, te da su nesporazumi iza njih.

– Naši odnosi su korektni, komunikacija je na dnevnom nivou. Ja sam njemu tada rekao da za taj rezultat krivim isključivo njega, jer je on dopustio da unutarstranački mešetari imaju posebnu izbornu kampanju, paralelne izborne štabove, gdje su se međusobno udruživali, a ja koji sam bio nosilac liste, obilazio cijelu Srpsku od Trebinja do Novog Grada kao funkcioner stranke da prikupljam što veći broj glasova i nisam se bavio izborima u Banjaluci, jer sam smatrao da je logično da ja kao predsjednik gradskog odbora i nosilac liste dobijem najveći broj glasova, za šta sam dobio i uvjerenje predsjednika na kraju nisam dobio podršku građana, pa ni njegovu ličnu – rekao je Petković.

Posebno ga je iznenadilo, kako kaže, to što na mjesto na kojem je Stevandić glasao nije dobio glasove.

– Iznenadio sam se kada sam saznao da ni on nije glasao za mene, jer nisam imao glasova na mjestu gdje on glasa. Njegovo obrazloženje je bilo da je on glasao, ali da njegovih glasova nema, te da je u pitanju inženjering, odnosno da sam pokraden i da moji rezultati nisu čitani kada su čitani glasovi. Šta god bilo to je iza nas, mi smo taj nesporazum prevazišli i zaključili smo da je najbolje i za članstvo i za stranku da ja ostanem i dalje član US. Ja ću biti tu dok on tako bude smatrao. Prije svega, jer mi je on dao povjerenje i priliku kada sam ulazio u US i u politiku. Sa njim sa dogovarao i kada sam preuzimao sve funkcije, sa njim ću dogovarati i kada budem eventualno napuštao – ističe Petković.

Političke ambicije

Govoreći o političkim ambicijama u izbornoj godini, Petković naglašava da bi se prema trenutnim dogovorima i unutar stranke, ali i koalicije trebalo da se nađe na listi.

– Prema sadašnjim pregovorima, ja ću biti na listi Ujedinjene Srpske, a koja će to lista biti, da li za NS RS ili Parlamentarnu skupštinu BiH još uvijek ne znam. Ako stranka, članstvo odluči da ne treba da budem, neću ni biti. Uglavnom ono što bude moj zadatak za ove izbore, ja ću to odraditi – kazao je Petković.

“SNSD nije u potpunosti ispoštovao koalicioni dogovor”

Govoreći o stanju unutar vladajuće koalicije, Petković je kazao da se Ujedinjenoj Srpskoj često prigovara da joj je unutar koalicije “puno dato”, a da članstvo stranke smatra da partija čak i nije dobila srazmjerno onoliko koliko joj pripada.

– Nas već donekle porede sa DNS, jer smo od 2018. godine do izbora 2020. godine ostvarili 100-odstotni rast, i ako bi se to sada nastavilo i do ovih izbora Ujedinjena Srpska bi imala 80.000 glasova, što nikako ne bi odgovaralo SNSD, niti manjim partijama unutar koalicije. Koalicioni partneri se često bune, smatraju da je US unutar koalicije puno dato, a mi smatramo da nam nije dato onoliko koliko smo zaslužili. Često smo i mi prigovarali SNSD da koalicioni dogovor nije u cijelosti izvršen – naglašava Petković.

“Ustavni sud BiH sigurno nije sud pravde”

On smatra da Ustavni sud BiH nije samo pravni, nego i politički organ, ali sigurno nije sud pravde.

– Ovakve apelacije Ustavni sud BiH je trebalo da odbaci, jer se radi o političkim aktima, odnosno deklaracijama i zaključcima, a ne opšte pravnim aktima – potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Naglašava da je u ranijim slučajevima Ustavni sud BiH odbacivao slične apelacije pod obrazloženjem da ne ulazi u meritum političkih odluka, kao što su deklaracije, te da to ukazuje na politički pritisak pod kojim je donesena odluka o ukidanju pojedinih odredbi odluke Narodne skupštine Republike Srpske koje se odnose na vraćanje nadležnosti Srpskoj.

Vraćanje nadležnosti, ipak, u vremenu velike ekonomske krize i rata u Ukrajini nije realno očekivati uskoro, smatra Petković.

– Realno je da građani to žele. Kada bi se raspisao referendum u Srpskoj 90 odsto građana bi se izjasnilo za vraćanje nadležnosti, a mi, političari, moramo slušati glas naroda. Međutim, u političkom i u smislu globalnih promjena mislim da u ovom trenutku nije realno, jer smo deklaracije donosili u drugačijim okolnostima. Nisu se očekivale ovoliko velike ekonomske krize i geopolitička dešavanja, prvenstveno specijalna operacija Rusije u Ukrajini. Moje mišljenje, ali i mišljenje stranke koje smo iznosili i tada bilo je da nije vrijeme, jer bi proizvelo velika pomjeranja na ekonomskom planu, na tržištu kapitala, te s druge strane do eventualnih sukoba i pomjeranja u bezbjednosnom smislu – pojasnio je Petković.

Međutim, vraćanje nadležnosti moguće je u dijelu koji se tiče formiranja VSTS Republike Srpske.

– Određene aktivnosti su već započete, ali ne možemo govoriti o rokovima. Svi su saglasni da pravna država ne funkcioniše, te da je nakon 20 godina potrebna reforma pravosuđa – naglašava Petković.

“U sudove vratiti porotnike”

Komentarišući trenutno stanje u pravosuđu BiH, Petković naglašava da se na sudovima u BiH, prema sistemu kakav je trenutno u BiH, ne traži pravda, nego pravo.

– Kada bismo vratili “sudije porotnike, oni ne bi tražili pravo, već pravdu”. Ako želimo naprijed možda se ipak moramo vratiti nazad i vratiti tu vrstu porote. Porota je ta koja kaže on je kriv ili nije kriv, a sudija je taj koji treba pravno obrazložiti, obrazložiti sve dokaze pojedinačno, dovesti ih u vezu i izreći odgovarajuću sankciju – naglašava Petković.

Dodaje da je problem i nedostatka sudija, zbog čega su sudski procesi dugotrajni i često se odgađaju.

Na pitanje da li je borba za vraćanje toplog obroka zaposlenim u javnim ustanova, za šta se Ujedinjena Srpska zalaže politikanstvo, Petković ističe da će o tome presuditi građani.

– Ja sam političar i logično da je sve što radim bude politikanstvo, da se vezuje za politiku, ali konkretno ovaj problem, po mom mišljenju nije politikanstvo. Zbog različitih mišljenja po tom pitanju imali smo i određenih problema unutar koalicije – dodaje Petković.

Petković ističe da se iako Narodna skupština bira Vladu, Vlada često postavlja ispred NS RS i ne pokazuje dovoljno poštovanja prema narodnim poslanicima, odnosno NS RS kao najviše zakonodavnoj institucije.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This