Petković: Funkcija visokog predstavnika apsolutno nepotrebna

Petković: Funkcija visokog predstavnika apsolutno nepotrebna

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da je jasno da je funkcija visokog predstavnika u BiH apsolutno nepotrebna, da ne vodi ni demokratiji, ni pomirenju ni više od 20 godina nakon završetka sukoba, te da odgovornost treba dati domaćim političarima.

Petković je ocijenio da je očigledno da je i Zapad shvatio da su odluke visokog predstavnika još više zaoštravale odnose među narodima u BiH.

– I zapadni mediji su počeli da govore o prevaziđenosti funkcije visokog predstavnika -rekao je Petković, osvrćući se na pisanje njemačkog dnevnog lista “Frankfurter algemajne cajtung” o prvom čovjeku OHR-a kao prevaziđenoj kolonijalnoj funkciji.

On samtra da funkcija visokog predstavnika postoji sama zbog sebe i dijela međunarodne zajednice koja želi da BiH bude moderni protektorat gdje bi oni mogli da ostvaruju svoje sitne interese.

– To su interesi pojedinih političara, a ne vlada najvećih evropskih zemalja – naveo je Petković.

Petković je dodao da su proširena izvorna ovlaštenja visokog predstavnika u BiH njegovim tumačenjima.

– Proširena su tako što je on sam sebi prigrabio ovlaštenja koja mu ne pripadaju. Najspornije je to što je on za sebe prigrabio i zakonodavnu funkciju. To sigurno ne postoji ni u jednom aktu i sporazumu – naglasio je Petković.

On je izrazio očekivanje da će OHR biti uskoro zatvoren i da će se odgovornost dati domaćim političarima.

– Političarima koji su izabrani na demokratskim izborima, koje niko ne može osporiti. Kakva god da je vlast, na svim nivoima, niko ne može reći da je nedemokratska ili da je izabrana na neki drugi način. Ne vidimo razlog zašto bi visoki predstavnik ovdje više bio – poručio je Petković.

“Frankfurter algemajne cajtung” objavio je da u BiH ima mnogo problema, ali da nijedan ne opravdava postojanje “vaspitača” u vidu visokog predstavnika međunarodne zajednice, čija pozicija je “najčudnija politička funkcija” u Evropi.

SRNA

CATEGORIES
Share This