PDP pita: Da li su još na snazi brojni zaključci NSRS

PDP pita: Da li su još na snazi brojni zaključci NSRS

Šef poslaničkog kluba PDP-a pita da li su još na snazi brojni zaključci koje je u prethodnim godinama donosila NSRS, među kojima i je djelovanje SIPA-e na području Republike Srpske.

– Danas, kada je SIPA u Novom Gradu uhapsila devet lica zbog sumnje da su kao pripadnici vojne policije Vojske Republike Srpske počinili ratni zločin na području ove opštine, jasno pitam Vladu Republike Srpske da li još uvijek važi zaključak Narodne skupštine Republike Srpske iz decembra 2015. godine, izglasan nakon sličnog događaja, da je djelovanje ove agencije nezakonito i neustavno, te da institucije Srpske u slučaju kršenja ustavnih nadležnosti Republike Srpske od strane organa i institucija BiH odmah preduzmu sve mjere i aktivnosti u okviru ustavnih i zakonskih prava i odgovornosti Republike Srpske, rekao je šef Кluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo.

Bundalo podsjeća da je Narodna skupština Republike Srpske tada ocijenila  da je osnovni uslov za dalju saradnju organa i institucija BiH i Republike Srpske provođenje ustavnih nadležnosti i međusobna koordinacija organa i inistitucija nadležnih za obezbjeđivanje i provođenje vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti.

– Međutim, nije primjećena nikakva koordinacija, a ne vidimo da se bilo ko od onih koji su još nedavno pompezno najavljivali zabranu djelovanja SIPA-a na području Republike Srpske uopšte oglasio po ovom pitanju. Svi organi treba da rade onako kako im zakon nalaže, međutim, danas još jednom vidimo da vladajućoj strukturi zaključci Narodne skupštine služe samo da imaju vijest od nekoliko dana, a kada treba da ih provode, tada nastane tajac. To je slučaj sa ovim, ali i sa preko trideset zaključaka sa posebnih sjednica održanih samo u ovom sazivu NSRS. Ružno je i opasno takvo poigravanje sa našom najstarijom institucijom i najvišim zakonodavnim tijelom Republike Srpske, zaključio je Bundalo.

Bundalo pita da li će se i nakon već dugo najavljivane nove posebne sjednice, ukoliko se održi, nastaviti praksa derogiranja odluka Narodne skupštine, nepoštovanja zaključaka i hoće li i to vlasti poslužiti samo za skretanje pažnje sa ključnih pitanja koja opterećuju Republiku Srpsku i uvod u predizbornu kampanju, saopšteno je iz PDP-a.

(BN)

CATEGORIES
Share This