Partije biraju nove predsjednike: U trci za preuzimanje čela partije stara i već provjerena imena

Partije biraju nove predsjednike: U trci za preuzimanje čela partije stara i već provjerena imena

Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Ujedinjena Srpska (US), Demokratski savez (DEMOS), Socijalistička partija Srpske (SPS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijaldemokratska partija (SDP). Svim ovim strankama zajedničko je to što će u 2023. godini birati najuže rukovodstvo, uključujući predsjednika stranke, a u trku za preuzimanje čela partije, prema dosad dostupnim informacijama, ući će stara, kao i već provjerena imena.

Takođe, u ovoj godini ističu i četvorogodišnji mandati Miloradu Dodiku i Bakiru Izetbegoviću, liderima SNSD-a i SDA, pa je realno očekivati da će i ove dvije stranke krenuti s postupkom izbora stranačkog rukovodstva.

Kada je u pitanju SDS, novi predsjednik biraće se u maju.

– U maju će biti održana Izborna skupština u kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo SDS-a – poručio je nedavno vršilac dužnosti predsjednika ove stranke Milan Miličević, koji je i prvi pretendent da izbriše v.d. ispred svog imena i postane novi predsjednik najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj.

A iako su se u posljednje vrijeme više puta pominjala i neka druga imena, poput Đorđa Milićevića, Milana Radovića i drugih, kako saznajemo, Miličević ima podršku najvećeg dijela stranke za novog lidera.

PDP sigurno dobija novo ime za predsjednika. Branislav Borenović više nema pravo da se kandiduje, jer je bio predsjednik u dva uzastopna mandata. Međutim, situacija u PDP-u daleko je od jednostavne. Stranku potresaju žestoki sukobi, posebno na relaciji Jelena Trivić – Draško Stanivuković, koji su i glavni kandidati za fotelju. To stvara dodatni pritisak i podjele u PDP-u jer, kako nam je potvrđeno iz više izvora u stranci, dio članstva stoji uz Stanivukovića, a dio uz Trivićevu. Jasno je, kažu naši izvori, da neko od njih dvoje neće nakon izbora ostati u PDP-u, a spekuliše se da bi Trivićeva i prije toga mogla da napusti partiju, te osnuje svoju.

Mnogo su jasnije stvari u Ujedinjenoj Srpskoj i Socijalističkoj partiji Srpske, gdje Nenad Stevandić i Goran Selak imaju najveće šanse da ostanu na čelu stranaka.

Ipak, Stevandić nije želio da otkrije da li će se uopšte kandidovati.

– Stranka u maju dobija novi Glavni odbor i ostale organe. Ne znam da li ću se kandidovati, vidjećemo – poručio je Stevandić za “Nezavisne novine”.

Ni Goran Selak nije izričito potvrdio da će se kandidovati za predsjednika SPS-a, ali je naveo da će biti održani izbori na svim nivoima u stranci.

– Na sjednici Glavnog odbora 24. decembra 2022. godine donijeli smo odluku da se u ovoj godini ide sa unutarpartijskim izborima na svim nivoima. Od mjesnih odbora, opštinskih i gradskih odbora i Glavnog odbora – rekao je Selak.

– DEMOS će novog predsjednika dobiti do kraja aprila – potvrdio je za “Nezavisne novine” lider ove stranke Nedeljko Čubrilović.

– Mi imamo pet kandidata za predsjednika stranke. O imenima ne želim da govorim, ali je i moje ime jedno od potencijalnih. Organi stranke su još u decembru prošle godine krenuli u ove izbore – kazao je Čubrilović.

Ove godine ističe i četvorogodišnji mandat predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, koji je predsjednik ove stranke još od 10. marta 1996. godine.

Kako nam je rečeno iz SNSD-a, izbori u ovoj stranci su trebalo da budu održani još prošle godine, ali se odustalo od toga.

– Na Predsjedništvu stranke 2022. godine dogovoreno je da će unutarstranački izbori biti održani u septembru, uoči izbora u BiH, ali se odustalo od te ideje, pa je odlučeno da se ide u redovnu proceduru. Očekujemo da to bude u maju ili junu ove godine. Biraće se svi odbori i, naravno, rukovodstvo stranke – kazali su naši izvori.

Kada su u pitanju ostale parlamentarne stranke u Srpskoj, Narodna partija Srpske (NPS) izabrala je predsjednika 2021. godine. Iste godine i socijalisti su ponovo za predsjednika izabrali Petra Đokića.

Izbori ove godine očekuju i Socijaldemokratsku partiju (SDP), a jasno je da Nermin Nikšić odlazi sa mjesta predsjednika, jer po statutu nema pravo da se kandiduje budući da mu ističe drugi mandat. Kandidati da ga zamijene trenutno su Vojin Mijatović, Denis Bećirović, Jasmin Imamović i Zukan Helez.

I HDZ bira novog predsjednika u ovoj godini. Sjednica Glavnog odbora stranke zakazana je za 30. april, a Sabor HDZ-a za 6. maj.

– Što se tiče predsjedništva HDZ-a, svakako ćemo morati imati prijedlog o jednoj osobi, a došlo je vrijeme da osvježimo sve, i izvršnu i zakonodavnu vlast, pa tako i nositelje političke vlasti kada je u pitanju HDZ – kazao je nedavno predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This