Papović hitno sazvao kolegijum SO-e Gacko i zakazao sjednicu

Papović hitno sazvao kolegijum SO-e Gacko i zakazao sjednicu

Danas u 11 sati u prostorijama Skupštine opštine Gacko, predsjednik lokalnog parlamenta i savjetnik predsjednika Republike Srpske, Rajko Papović, održao je sjednicu kolegijuma Skupštine opštine Gacko i zakazao sjednicu Skupštine opštine za petak 20.10.2023. godine sa početkom u 9 časova.

Sjednici skupštinskog kolegijuma nije prisustvovao načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković koji je u proteklom periodu redovno bio prisutan na sjednicama kolegijuma. Nije poznat razlog zašto je načelnik Milinković bio odsutan, iako naši izvori potvrđuju da je jutros viđen u zgradi opštine.

Odbornik Srpske demokratske stranke dr Hristina Janjić Zirojević je bila prisutna na sjednici kolegijuma i u izjavi za naš portal potvrdila nam da je napokon, poslije sedam mjeseci skupština u Gacku zakazana.

dr Hristina Janjić-Zirojević, odbornik SDS

„Na sjednici kolegijuma jasno sam zahtijevala da mi predsjednik skupštine objasni zašto nije sazvao sjednicu u proteklih sedam mjeseci upozoravajući na Zakon o lokalnoj samoupravi koji kaže da se sjednice moraju zakazivati najmanje jednom u 60 dana. Dobila sam odgovor od gospodina Papovića da je praksa da se sjednice zakazuju kada se steknu uslovi u koaliciji koja definiše skupštinsku većinu. Takođe smo obaviješteni da je unutar skupštinske većine bilo i nekih privatnih razloga koji su ometali skupštinsko sazivanje. Koji su to privatni razlozi ostalo je nepoznato uz konstataciju gospodina Papovića da se ništa značajno nije propustilo za proteklih sedam mjeseci“, rekla nam je dr Hristina Janjić Zirojević.

Odbornica Srpske demokratske stranke takođe konstatuje da je iznenađena sa takvim obrazloženjem jer je neshvatljivo da Zakon nije osnova za sazivanje sjednica lokalnog parlamenta već odnosi u skupštinskoj većini.

„Gospodin Papović je po Zakonu morao da sazove sjednicu lokalnog parlamenta, a da li će dnevni red biti usvojen ili ne i da li će neke tačke dobiti potrebnu većinu ili ne, to je već sasvim drugo pitanje“, izjavila je ona.

Janjić-Zirojević nije propustila priliku da dobije odgovore na pitanja zašto se na zakazanoj sjednici na dnevnom redu nije našao Plan kapitalnih ulaganja za 2023. godinu, Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2022. godinu, te Izvještaj o radu načelnika opštine takođe za prethodnu godinu. „Dobila sam odgovore da se pomenuti dokumenti nalaze u fazi dorade, ali mi je zaista neshvatljivo da se polovinom oktobra navodno dorađuje Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu. Zaista nevjerovatno, naročito ako uzmemo u obzir da prošle godine nije usvojen Rebalans budžeta za 2022. godinu. Drugo, ako je u oktobru Plan kapitalnih ulaganja za ovu godinu na doradi, onda je ova vlast u jednom bezidejnom stanju“, rekla je odbornica SDS.

Ona je istakla i da je postavila pitanje zašto nije ispoštovana Odluka o izradi socijalne karte koju je lokalni parlament usvojio krajem marta na sjednici SO-e Gacko (na prijedlog Kluba odbornika SDS), međutim nije dobila precizan odgovor. Ona je naglasila da se po njenim saznanjima nije napisalo niti jedno slovo na izradi pomenutog dokumenta.

„Na pitanja u vezi izgradnje vodovoda i izgradnje sportske dvorane kao i rekonstrukcije grijanja u opštinskoj zgradi nemoguće je bilo dobiti bilo kakav odgovor“, ističe odbornica SDS-a.

Da podsjetimo, zbog nepoštovanja Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti, od strane predsjednika SO-e Gacko Rajka Papovića, lokalni SDS je najavio inicijativu o njegovoj smjeni na narednoj sjednici.

ISTOK

CATEGORIES
Share This