Pandurević: Ustavni sud BiH ušao u sferu politike

Pandurević: Ustavni sud BiH ušao u sferu politike

”Ustavni sud BiH je davno izašao iz sfere prava i ušao u sferu politike, donoseći potpuno antiustavne odluke. Takva je i odluka da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti kojom je Ustavni sud izašao iz svojih nadležnosti, počevši se baviti aktima koji nemaju snagu zakona. U suštini, uveli su zabranu slobode mišljenja i kreiranja političkih ciljeva”, konstatovala je Aleksandra Pandurević, član GO SDS.

Ona navodi da je tačno da poslanici SDS nisu glasali za ove akte jer su znali da je riječ o manipulaciji većine koja nema za cilj i njihovu realizaciju nego upravo računa na neustavno ponašanje Ustavnog suda BiH, ali i ističe:

”No, mi ćemo uvijek braniti pravo institucija Republike Srpske da artikulišu političke stavove i ciljeve. Kao legalisti kojima je Republika Srpska na prvom mjestu, uvijek smo poštovali i poštovaćemo ono što institucije usvoje.”

Ona tvrdi da je ovo drugi presedan u kojem Ustavni sud BiH odlučuje o aktima koji nisu opšti, tj. ustav entiteta ili zakon, te da se u identičnim slučajevima po apelacijama iz Srpske proglašavao nenadležnim.

”Podsjetiću vas da je u slučaju apelacije Mladena Bosića koja se odnosila na metodologiju obrade podataka o popisu stanovništva, Ustavni sud BiH rekao da je nenadležan jer to nije zakon. I nenadležnim se proglašavao sve dok nije trebalo osporiti investiciju Srbije u izgradnju i korišćenje HE ”Buk Bijela”, ”Foča” i ”Paunci”. Iz političkih, a ne pravnih i ustavnih razloga, po diktatu sarajevskih partija, blokirana je velika investicija od koje je koristi mogla imati cijela BiH. Vjerujem da je svima jasno da bi ishod te apelacije bio sasvim drugačiji da je bilo riječi o investiciji neke zapadne države”, rezimuje Pandurevićeva.

Ona takođe negoduje što vlast u Republici Srpskoj nikada nije pokazala sposobnost da kapitalizuje preporuku iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

”U tom Mišljenju EK, kao četvrti prioritet od njih 14, navedeno je da BiH mora riješiti pitanje reforme Ustavnog suda BiH i rješavanje pitanja stranih sudija kako bi se osiguralo provođenje odluka Ustavnog suda. Dakle, Evropska komisija priznaje da su problem strane sudije i da su odluke ovakvog Ustavnog suda diskutabilne, ali ova nesposobna vlast u Srpskoj to nije u stanju iskoristiti. Zato moramo prvo njih ispratiti da bi ispratili i strane sudije jer ih izgleda upravo oni čuvaju za svoje ping pong političke igrice”, zaključila je Pandurevićeva.

SDSRS

CATEGORIES
Share This