Otvoreni Balkan – najznačajniji projekat za region

Otvoreni Balkan – najznačajniji projekat za region

“Projekat otvoreni Balkan je zaista jedan od najznačajnijih projekata za naš region, koji bi, prije svega, omogućio mnogo brži transport roba i usluga, što bi dovelo do smanjenja cijena transporta, a samim tim i do smanjenja cijena proizvoda i usluga između zemalja članica” , izjavio je zamjenik predsjednika SDS dr Milan Radović za sjevernomakedonske medije.

Radović smatra da bi to dovelo do smanjenja uvoza roba i usluga iz drugih zemalja, čime bi se u značajnoj mjeri smanjila i tzv. uvezena inflacija, i ističe:

„Cijene domaćih proizvoda zemalja članica niže su od cijena roba i usluga npr. iz zemalja EU i time bi se, zbog povećanje potražnje, mogli povećati kapaciteti domaćih proizvođača jer bi bili konkurentniji od drugih, a imali bi i povećan plasman svojih proizvoda, s obzirom da bi se tržišni potencijal u značajnoj mjeri povećao, a samim tim i potražnja za domaćim i jeftinijim proizvodima i uslugama“.

Radović je uvjeren da bi u procesu fluktuacije radne snage došlo do zaustavljanja odlaska u zemlje EU.

„Značajno bi porasle mogućnosti za zapošljavanje u realnom sektoru zemalja članica Otvorenog Balkana“, kaže Radović za makedonske medije i dodaje:

„Кada se sumiraju svi prethodno navedeni benefiti, sigurno bi došlo do ublažavanja negativnih efekata inflacije ali i rasta konkurentnosti domaćih preduzeća. U konačnici, zemlje članice bi mogle da rade na energetskoj stabilnosti prilikom proizvodnje energije ali i kod uvoza i cijena energenata koje ne proizvode jer se radi i o mnogo boljoj pregovaračkoj poziciji nego kada se to radi pojedinačno. S obzirom na rast cijena energenata na svjetskom tržištu, energetska stabilnost bi,
vjerovatno, dovela do obuzdavanja cijena za sve zemlje članice ovog projekta“, rekao je medijima iz Sjeverne Makedonije dr Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

(BN)

CATEGORIES
Share This