Opasno raspakivanje Dejtona, to nije srpsko jedinstvo

Opasno raspakivanje Dejtona, to nije srpsko jedinstvo

Raspakivanje Dejtona i priča o izmjenama sporazuma kojim je zaštićena Republika Srpska kao i kockanje sa onim što je stečeno teškom mukom i životima najboljih, samo po sebi predstavlja veliku i tešku krizu. To je daleko od srpskog jedinstvenog stava o pitanjima od nacionalne važnosti – navodi se u saopštenju.

Stavovi SNSD-a o raspakivanju Dejtonskog sporazuma sami po sebi predstavljaju krizu za Republiku Srpsku, a slučajno ili ne, ta kriza se izaziva u trenucima kada su napokon svi politički subjekti sjeli za sto, postigli dogovor i usaglasili jedinstven stav kao odgovor na pritiske i nametanja od strane visokog predstavnika, navodi se u saopštenju Socijalističke partije Srpske.

– Priča o promjeni Dejtona je opasna avantura za koju predsjednik SNSD-a nema podršku građana, kao ni bilo kakve namjere da ta priča postane išta više od priče ali očigledno služi kako bi se skrenula pažnja sa činjenice da je dogovor stranaka iz Republike Srpske potpuno srušen, obesmišljen i obezvrijeđen potezima srpskog člana Predsjedništva BiH. SNSD-u odgovaraju teme poput raspakivanje Dejtona, jer nemaju nikakvu predstavu o tome šta da rade po pitanju privrednog oporavka RS, dolaska investitora, nezaposlenosti ili odlaska mladih ljudi u inostranstvo.

Umjesto destabilizacije i zatvaranja vrata svim investitorima, Srpskoj je snažnija potrebna borba protiv korupcije, zakonska rješenja za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, konkretne mjere za demografsku obnovu i jedinstvo političkih subjekata po svim ovim pitanjima. Takođe, takvim potezima se dodatno narušava dogovor parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, od kojeg građani očekuju nadogradnju i rješenja, a ne otvaranje novih problema.

Raspakivanje Dejtona i priča o izmjenama sporazuma kojim je zaštićena Republika Srpska kao i kockanje sa onim što je stečeno teškom mukom i životima najboljih, samo po sebi predstavlja veliku i tešku krizu. To je daleko od srpskog jedinstvenog stava o pitanjima od nacionalne važnosti – navodi se u saopštenju SPS, koju vodi Goran Selak.

(BN)

CATEGORIES
Share This