Od nove Vlade sa istim licima se ne očekuju promjene

Od nove Vlade sa istim licima se ne očekuju promjene

Od nove Vlade Republike Srpske u koju će sjesti ista lica, ne mogu se očekivati promjene. Zato je važno da se čuje glčas akademske zajendice i da se mijenja svijest građana koji treba da se bore za svoja prava, poručeno je između ostalog u emisji Izazovi.

Nastavlja se kontinuitet politika sa novom – starom vlasti u Republici Srpskoj. Na pozicije ministara moraju se birati stručnjaci, a ne stranački poslušnici, poručuju gosti Izazova.

„Nama više ne trebaju ministri opšte prakse. Prosto je nemoguće da jedan čovjek od saziva do saziva mijenja resore koji su dijamteralno suprotstavljeni. Po meni nije dobro da neko ko nema dodirnih tačaka sa resorom koji obavlja i ne bi trebao da bude na čelu tog ministarstva. To su članovi Vlade koji trebaju da budu odgovorni građanima, a vidjeli smo, nažalost, nekih ministara koji su došli do kraja mandata nevidljivi.“, kaže sociolog Vladimir Vasić.

Poslanik PDP u NSRS Tanja Vukomanović, ističe da se više uopšte ne govori o ekspertskoj Vladi.

„Čak se govori o podjeli kolača, ko će koliko dobiti, to se podrazumijeva. Imate čovjeka koji javno izađe i kaže: „Imao sam toliko glasova, zaslužujem da se uvede mjesto trećeg potpredsjednika Vlade, da budem ja.“, a struka – ništa. Dok god su ove zamjene, a ne promjene iskreno mislim da se nemamo čemu nadati.“

Nova Vlada mora pristupiti konkretnim mjerama, ocjenjuje novoizabrani narodni poslanik Milan Petrović

„Prije svega smatram da treba da ukine akcize na gorivo, to je nešto što utiče na sve građane Republike Srpske. Treba da smanji PDV na osnovne životne namirnice, nemoguće je da litar mlijeka i kutija cigareta imaju istu vrijednost PDV-a. Treba da ograniči cijene repormaterijala, u proljeće nam stiže sjetva. Naši poljoprivrednici ne znaju šta ih čeka. Džaba građanima dati 100 KM, ako mu isti mjesec uzmete 300 KM iz džepa.“

Republika Srpska se ne smije svesti samo na jednu ličnost, ličnost Milorada Dodika navodi narodni poslanik Tanja Vukomanović.

„Nisu Dodikove institucije. Ne možemo reći: „Višković izdvojio iz budžeta.“

Nije Višković izdvojio iz budžeta. To je narodni novac. To su i moje pare i nije budžet od 56. miliona Dodikov. To je budžet koji će ići svim građanima. Što više iz tog budžeta ode građanima, a manje Dodiku to je naša pobjeda.

Vasić ističe da će vitalni nacionalni interes biti ispunjen ako u škole zaposlimo stručnjake, a ne podobne stranačke pripadnike.

Narod očekuje promjene i u opoziciji, kako bi donijeli promjene na republičkom nivou, kaže politikolog Filip Matić.

„Vlast će vjerovatno i u nastavku odbijati prijedloge opozicije, kao što je to rađeno i do sada, ali opozicija mora da predlaže. Evo savjet za narodne poslanike:

„Nemojte se pretvoriti smao u dežurne prozor kritičare, narod to ne voli. Ljudi ne vole potpunu negativnost. Iza svake kritike, dajte prijedlog. „

Dužnost poslanika je da zastupaju svakog čovjeka i da njeguje kultura dijaloga. U sve se mora uključiti glas razuma i akademske zajednice,
jer u suprotnom sa ovom vlasti nema boljeg sutra, zaključeno je u emisiji Izazovi.

(BN)

CATEGORIES
Share This