Obrazovanje nikad nije bilo na nižim granama (VIDEO)

Obrazovanje nikad nije bilo na nižim granama (VIDEO)

– Vlast je Srpsku dovela u katastrofalno finansijsko i svako drugo stanje. Investicija nema, obrazovanje se urušava, mladi odlaze. Inflacija unišava budžet porodica koje jedva preživljavaju. Rješenje postoji ali ono mora da bude sistemsko”, rekla je Milica Radovanović, viši asistent na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju u Jutarnjem programu BN televizije.

– Opšte stanje u Srpskoj je alarmantno. Imamo spoljnotrgovonski deficit i katastrofalan javni dug dok spirala zaduženja ide u nedogled tako da ni naši unuci neće uspjeti da vrate dugove u kojima plivamo. Istovremeno, inflacija raste, navodi Radovanovićeva.

“Potrošačka korpa, prema sajtu Vlade Srpske, iznosi 1.700 KM za četvoročlanu porodicu, što je zaista nevjerovatno. Ako svaki član te porodice pojede samo burek i jogurt za svaki obrok, to je već 1.700 KM. S druge strane, prema Savezu samostalnih sindikata BiH, potrošačka korpa je oko 3.000 KM, što je mnogo realnije. Postavlja se pitanje kako to bračni par sa dvoje djece uspjeva da prehrani porodicu da minimalcem od 950 KM”, kaže Radovanovićeva.

– Kad želite da uništite jedno društvo prvo mu uništite obrazovanje, kaže jedna izreka, a naša vlast je na dobrom putu da to uradi jer obrazovanje nikad nije bilo na nižim granama, a obrazovani nikad manje poštovani, smatra Radovanovićeva.

“Ljudi koji se primaju u školstvo prolaze na nekim konkursima na kojima nikad ne bi smjeli da prođu. Došli smo do toga da su izjednačene diplome koje su negdje kupljene sa pravim diplomama državnih fakulteta. Danas smo u situaciji da inženjeri moraju da budu konobari u Dubrovniku, dok su ovdje kod nas konobari inženjeri”, navodi Radovanovićeva.

– Maćehinski odnos vlasti prema Hercegovini, koja je ostala slijepo crijevo Srpske, doveo je do toga da je od privrede ostala samo ljuštura. Iz Trebinja su uspjeli da otjeraju i jedinog investitora od rata na ovamo, ističe Milica Radovanović, pitajući gdje su novac i investicije.

“U Trebinju kao najveću moguću vijest imamo da je izgrađen jedan kružni tok, da je napravljen vidikovac na koji se samo na konju možete doći, žargonski rečeno. Da imamo treću traku, a zamislite da u tu treću trako može samo desetak vozila da stane.

“Jesu li to kapitalne investicije ovog grada? Je li na to utrošen godišnji budžet grada od skoro 50 miliona KM. Gdje su nam kapitalne investicije poput aerodroma koji nam obećavaju 18 godina, poput deponije kojoj je istekao rok upotrebe pa na ulazu u grad imate ekološku bombu?? Zašto nam ulice u gradu još nisu asfaltirane”, upitala je Radovanovićeva.

– Mi smo bogata zemlja i svi bismo mogli da živimo dobro ali nam novac nestaje. Moramo tome stati u kraj i sistematski rješavati sve probleme. To se ne može desiti preko noći, ali od nečega moramo početi, zaključuje Radovanovićeva.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This