Obraćanje Edina Forte nakon sastanka „Danas smo vidjeli sve što ne treba biti u kulturnom dijalogu“

Obraćanje Edina Forte nakon sastanka „Danas smo vidjeli sve što ne treba biti u kulturnom dijalogu“

Nakon što je u Konjicu bez dogovora završen sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou u Bosni i Hercegovini, predsjednik Naše stranke Edin Forto, kazao je kako je jasno da do dogovora nije došlo jer su pokazani suprotni stavovi o svim ključnim pitanjima.

Bh. političari imaju još jednu ulogu, ne samo da se ne slažu ni slažu oko pojedinih stvari. Jasno je da se danas nismo složili oko ključnih političkih stvari, posebno sa predstavnicima iz SNSD, ali moram napomenuti da način na koji se odluke donose u jednom kulturnom dijalogu je jdnako bitan kao i same odluke koje se donose – rekao je Forto.

Istakao je kako danas nije prisustvovao kulturnom dijalogu već bahaćenju, bezobrazluku, vrijeđanju te je dodao da političari imaju odgovornost da pokažu narodu kako se pregovara i kako se pravi dogovor.

– Naša odgovornost nije da budemo onaj stereotip zbog kojeg nas prezire jedan dio zapadne Evrope, bahati balkanski šefovi. Ne želimo to biti. Jasno mi je da će biti još razgovora i da ćemo nastaviti razgovarati, da ćemo pokušati bar ono oko čega možemo se približiti, da ćemo raditi na tome. Ali, način na koji to radimo moramo stvarno unaprijediti, evo ne kažem da…sad da poimenično ne govorim šta se tačno dešavalo i da to jednostavno ne pomaže našem budućem dogovoru, ako ga bude – kazao je Forto, prenosi N1.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This