Novi tender UKC-a, novi posao, ali samo za odabrane

Novi tender UKC-a, novi posao, ali samo za odabrane

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske dodijelio je posao zbrinjavanja infektivnog medicinskog otpada firmi Eco Group d.o.o. iz Banjaluke, u vlasništvu porodice Zeljković, a koja je, prema istraživanjima medija, rodbinski povezana sa porodicom Dodik. Još jedan namješteni tender za privilegovane i nepružanje šanse drugim firmama nije ništa novo, kažu u opoziciji.

Novi tender, novi posao, ali samo za odabrane. Još jedna prilika da budžetski novac ostane u familiji i u stranci.

Partijska knjižica jača je od uslova koje nude ostale firme, kažu u opoziciji. Kako ističu, novi posao težak preko milion i po maraka, dodijeljen je Dodikovoj rodbini. Tenderi se, tvrde u opoziciji, u Srpskoj raspisuju iz čiste formalnosti.

„Mislim da su upravo braća Zeljković, sestrići Milorada Dodika, najbolji primjer privatizacije ove države od strane jedne, takozvane prve familije Republike Srpske, koja pod kontrolom želi da drži apsolutno sve. Treba podsjetiti da jedan od braće Zeljković na čelu Fudbalskog saveza BiH, a drugi od braće Zeljković je njega zamijenio na čelu Fudbalskog kluba Borac, koji je nedavno dobio ogroman iznos iz Vlade Srpske kako bi se platila dugovanja koja su oni napravili rukovođenjem kluba.

Treba podsjetiti i da su braća Zeljkovići, ova njihova firma Eko piramida, dobila dva i po miliona maraka posao nabavke maski tokom korone. Dakle, oni su učestvovali u toj bestidnoj pljački naroda za vrijeme ogromne krize i pandemije“ kaže šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red u NSRS Nebojša Vukanović.

Bez šanse za posao ostaju sva preduzeća koja nisu bliska vladajućoj strukturi, ističu u opoziciji, te se tako određeni enormno bogate, a ostali propadaju.

Iz SDS-a tvre da Republika Srpska ne može da se razvija i da krene naprijed, sve dok je, kako kažu, vodi vlast pod po principu korupcije i kriminala.

„Pa namješteni tender UKC-a zapravo nije ništa novo. Kada govorimo o Republici Srpskoj, kada govorimo o privrednom sistemu Republike Srpske koji je zasnovan na principu korupcije i kriminlnih radnji, onda nam je jasno da namještanje tendera ustvari predstavlja jednu sasvim normalnu činjenicu. Jasno nam je svima da tenderi se unaprijed dogovaraju, dakle svi poslovi se unaprijed dogovaraju pa se onda raspisuju tenderi. Unaprijed se zna i kome će se dodijeliti i kao će oni biti raspisani. Dakle, ni jedno preduzeće u Republici Srpskoj, koje nije blisko vlasti, apsolutno nema nikakvu šansu da dobije bilo koji posao putem javnih nabavki, bez obzira na uslove koje ispunjava“, objašnjava Mirjana Orašanin iz SDS-a.

Izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama trebalo bi da se stane u kraj namještenim tenderima, objašnjava Mira Pekić iz PDP-a.

Ističe da je zbrinjavanje medicinskog otpada posao u koji javnost treba da ima uvid, zbog rizika po okolinu i stanovništvo.

„U ovom konkretnom slučaju naravno da je trebalo prilikom samog javljanja na poziv na tender, sam ponuđač dostavlja jednu izjavu da nije u sukobu interesa i da nema eventualnog sukoba interesa, odnosno bilo kakav drugi interes iz kojeg bi mogao proizaći nekakav korupcijski posao. Ali takvu istu izjavu po ovom novom Zakonu o sukobu interesa treba da potpišu i da daju i ljudi koji ugovaraju poslove od strane budžetskih ljudi, koji se finansiraju iz budžeta“, navodi Pekić.

– Odgovornost za infektivni medicinski otpad treba da snosi i direktor UKC-a Vlado Đajić, koji je i dodijelio tender ovoj firmi, kažu u opoziciji.

Na naše pitanje gdje će biti zbrinut medicinski otpad i koje su se još firme prijavile na tender, iz ove institucije nismo dobili odgovor.

(BN Foto:Agencije)

CATEGORIES
Share This