Novi saziv, nova sjednica, a stare teme: Danas posebna sjednica parlamenta Srpske o već poznatim zaključcima

Novi saziv, nova sjednica, a stare teme: Danas posebna sjednica parlamenta Srpske o već poznatim zaključcima

Od vraćanja nadležnosti koje su sa Republike Srpske prenesene na BiH u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, preko odbacivanja zakona koja su nametali visoki predstavnici, vraćanja na izvorni Dejton, pa do otpočinjanja pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Srpske i FBiH.

Sve su ovo zaključci koji su usvajani u parlamentu Republike Srpske unazad nekoliko godina, a koji do sada nisu sprovedeni, a o kojima će se opet raspravljati i danas u Narodnoj skupštini RS.

“Goodbye BiH, welcome RS-exit” ili „doviđenja BiH, dobrodošao RS Egzit“ – riječi su koje je 17.02.2020. godine u parlamentu Srpske izgovorio Milorad Dodik na posebnoj sjednici parlamenta na kojoj je isti dan usvojeno niz zaključaka među kojima i onaj da NSRS obavezuje predstavnike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i izbora domaćih sudija i njegovog stupanja na snagu i do poništenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem u Republike Srpske.

Niti su strane sudije otišle, niti je poništena odluka Ustavnog suda BiH u vezi poljoprivrednog zemljišta, niti su predstavnici Republike Srpske prestali donositi odluke u organima BiH.

Jedino što se promijenilo u ove dvije godine jeste to da Dodik više nije član Predsjedništva BiH, već je predsjednik Republike Srpske, te da u parlament Srpske sjedi novi saziv poslanika.

Narodna skupština RS je do sada usvojila brojne zaključke od Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH, Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Srpske, vojne neutralnosti, i mnoge druge.

Čim bi se prašina „slegla“, zaključci bi se zaboravili.

Iste te teme bi se, potom, kao bumerang ponovo vraćale u parlament Srpske koji bi raspravljao o njima, donosio zaključke, koji bi opet ostali zaboravljeni do neke nove prilike.

A ta nova prilika je, iskrsla ovih dana, pa će se, opet, te iste teme naći na dnevnom redu posebne sjednici parlamenta Srpske koja se održava danas, tačno u podne.

Od odbacivanja bonskih ovlaštenja, preko vojne neutralnosti, ne prihvatanja i ne provođenja odluka koje su nametali visoki predstavnici i Ustavni sud BiH, odlasku stranih sudija, pa do obavezivanja srpskih predstavnika u institucijama BiH da obustave donošenje oduka na nivou BiH dok im Vlada Srpske i NSRS ne kažu drugačije.

Pred poslanicima će se danas, opet, naći i zaključak kojim se predstavnici Srpske u institucijama BiH zadužuju da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH”. Isti taj zaključak usvojen je u NSRS 17. februara 2020. godine.

Jedan od predloženih zaključaka koji će se naći na dnevnom redu jeste i taj da Vlada Srpske nastavi pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granice između Srpske i FBiH. I ovaj zaključak je već ranije usvojen u Narodnoj skupštini RS.

– Cilj je jasan – kaže politička analitičarka Tanja Topić, dodajući da su inicijatori ovog cjelokupnog procesa rekli da je to ultimatum koji se postavlja međunarodnoj zajednici i domaćim akterima unutar BiH.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Vidjeli smo da zaključci koji se donose u NSRS, uglavnom, skupljaju prašinu i s vremena na vrijeme samo novinari podsjete na njih. Definitivno je jasno svima da su oni nerealni i nesprovodivi, ali služe tom stalnom držanju tenzija i postavljanju ultimatuma – ističe Topićeva za Srpskainfo.

Na drugoj strani, kako dodaje ona, ovaj put se vide i dva konkretna poteza. Jedan je, kako ističe Topićeva, vrlo opasan, a odnosi se na povlačenje srpskog sudije iz Ustavnog suda BiH što bi dovelo do blokade tog suda i potpunog urušavanja ove institucije.

– To bi bio jedan vrlo ozbiljan udar i na državu BiH – tvrdi Topićeva.

Sa druge strane, kako pojašnjava ona, postoji i najava ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca o povlačenju člana tog Ministarstva iz komisije vezano za NATO integracije.

– Znači, tu se negdje, ipak, zateže konac. Ti ciljevi koji se pominju u zaključcima su nesprovodivi i nerealni iz prostog razloga jer nema za to podrške ni međunarodne zajednice ni najvažnijih aktera koji bi to mogli održati – ističe Topićeva.

Ona kaže da je jasno da postoji vrlo izražena namjera o osamostaljivanju Srpske, ali da se mogu vidjeti i vrlo protivriječni odnosi u tom pogledu.

Insistira se, ističe Topićeva, na samostalnosti Srpske i u javnom diskursu se naglašava kako ona treba da postane nezavisna država i da se ujedini sa Srbijom, ali se sa druge strane onda povlači ručna i govori se o samostalnosti Republike Srpske unutar BiH.

– Dakle, sve je već viđeno ali se stalno zateže taj konopac oko vrata i samo je pitanje ko će platiti najveću cijenu. Ako se bude nastavilo insistirati i konkretno provoditi nešto od ovih stvari i ako se desi da srpski sudija izađe iz Ustavnog suda BiH, bojim se da će onda ceh platiti Republika Srpska – zaključuje Topićeva.

Dan mrmota

Politički analitičar Nebojša Tojagić kaže da je floskula „tresla se gora, rodio se miš“ u ovom slučaju dobila i svoj nastavak.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ne samo da se tresla gora i da se ništa nije desilo nakon svega. Svjedoci smo priča o referendumu, o nezavisnosti, i mnogih drugih. Mi ustvari gledamo neku vrstu onog filma „Dan mrmota“ gdje je svaki dan apsolutno isti u odnosu na prethodni. Ništa se ne dešava, doživljavamo, i sutra ćemo doživjeti ponovo sve ovo što smo doživjeli danas, ali defakto i dejure ništa se neće dogoditi – ističe Tojagić za Srpskainfo.

On dodaje da će parlament Srpske opet održati sjednicu osuditi „atake na Srpsku, bonska ovlaštenja, rad visokih predstavnika, Ustavnog suda BiH“, donijeti zaključke, i to je to.

– Ništa poslije toga se neće desiti u stvarnosti. Opet ćemo za tri, šest ili devet mjeseci imati isti takav performans u NSRS sa istim dnevnim redom na kome će biti doneseni i usvojeni isti zaključci kakvi su usvajani više puta u toku skorije naše prošlosti – uvjeren je Tojagić.

Ističe da se vrtimo u jednom začaranom krugu iz koga apsolutno ne vidi izlaz.

– Sve se, nažalost, ponavljaju kao neka serija na lošim televizijskim kanalima koji nisu u prilici nešto kvalitenije da ponude – zaključuje Tojagić.

Ostavka sudije

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske danas će biti predložen zaključak kojim se poziva sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske Zlatko Knežević da podnese ostavku.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić potvrdio je da bi na sjednici trebalo da se razmatra informacija o zaključcima NSRS usvojenim 10.12.2021. godine i informacija o skupštinskim zaključcima od 17.02.2020. godine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH.

– U okviru informacije o antidejtonskom djelovanju biće predložen zaključak o povlačenju sudije Ustvanog suda BiH iz Srpske, a u sklopu informacije iz 2021. godine biće predloženo da zaključci, kojima je istekao rok, ostanu na snazi, odnosno da nema vremenskog ograničenja za njihovu realizaciju – rekao je Stevandić.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This