Ništa novo, kampanja po starom, iće, piće, šatori…

Ništa novo, kampanja po starom, iće, piće, šatori…

Navršila se skoro sedmica dana od kako i zvanično traje predizborna kampanja, a pred nama je još nekoliko sedmica pojačanih aktivnosti kandidata i njihovih političkih partija. Tako će se građani naslušati još obećanja i velikih predizbornih najava.

Lov na birače se zahuktava. Dok se kandidati na sve načine trude da privuku građane da baš njih zaokruže na biračkom mjestu, čini se da ovoga puta ima manje zainteresovanosti. Provjerili smo kakve se poruke u proteklim danima šalju građanima? Da li je kampanja više ili manje prljava u odnosu na prethodne izbore? I šta sve to govori o odnosima među političkim partijama unutar koalicija kao i o odnosu kandidata prema građanima?

U kampanji građanima se ponovo nude obećanja, kandidati obilaze sela i gradove, organizuju stranačke tribine, a plakati su istaknuti na sve strane. Međutim, sve djeluje dosta oskudnije i manje intenzivno u odnosu na prethodne izbore. Da li su uzrok narušeni odnosi unutar koalicija ili kandidati građanima nemaju šta da ponude, pa se ponavljaju stari oprobani predizborni recepti?

„Vidjeli smo da se opet kampanja odvija po onom starom obrascu. Znači iće, piće, veselje, šatori. Vidimo i neke inovacije gdje se pojedini političari koji nisu direktno kandidati voze sa harmonikašima, vidimo i određene pjevačice iz susjednih država koje cupkaju u društvu političara, a sve je to, reklo bi se, “za dobrobit građana”, smatra politikolog Tanja Topić.

Umjesto isticanja rješenja za lokalna pitanja, ponovo se u prvi plan stavljaju takozvane velike teme. Inventivnosti gotovo da i nema, a u propagandnim materijalima ponovo se pominje Republika Srpska, narod, čast, pobjeda, kao i izlizane poruke koje su prekopirane sa izbora zemalja u regionu.

„Što se inventivnosti poruka i tipa kampanje tiče kod većine velikih subjekata vidi se ustaljen sistem rada. SNSD već 20 godina ima manje više isti stil. Nešto više svježine se može primjetiti kod Stanivukovića, Trivićka ima opet neki svoj specifičan narativ koji je radikalno opozicioni. Ali i u onome što poručuju bilbordi posteri i ostalo je vrlo malo inventivnog vrlo malo novog i dosta toga se ponavlja tako da građani malo šta mogu da primjete da je potpuno novo u kampanji“, smatra bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Kampanja je prljava i negativna, kaže Radojičić, a tome u najvećoj mjeri doprinose fantomski portali i lažni profili po društvenim mrežama. Smatra da će kampanja u Banjaluci, upravo zbog većeg broja kandidata u narednim sedmicama postaće još zaoštrenija.

„Mislim da će to biti vrlo zanimljiva utrka, mislim da će biti bliskog fajta. Interesantno bi bilo čuti direktna sučeljavanja kandidata, da li će pristati ili neće to ćemo tek da vidimo, ali to je uvijek bilo najinteresantnije za građane, jer ovo bezlično obraćanje pod šatorima ili putem društvenih mreža nije toliko atraktivno koliko je atraktivan sudar samih kandidata“, smatra Radojičić.

Iako većih incidenata nema, eksperti za pitanja provođenja zakonitih i fer izbora kažu da su ponovo zabilježeni ustaljeni načini pritisaka na birače i nezakonito obezbjeđivanje podrške na izborima.

„Ono što vidimo je da se formiraju određene vajber grupe po institucijama gdje se od rukovodilaca tih institucija traži od zaposlenih da nađu 10 sigurnih glasova ali na to smo upozoravali i ranije jer većina javnih institucija je nažalost dobila postao jer su postali članovi određene stranke“, smatra nekadašnji član CIK BiH Vehid Šehić.

Iako je zvanično nedavno počela, naši sagovornici smatraju, da kampanja traje već mjesecima: zvaničnim i nezvaničnim terenskim radom, prikrivenim porukama kroz društvene mreže, ali i zloupotrebama javnih funkcija, političari građanima šalju poruke da su upravo oni pravi izbor.

Odluka ko će da vlada u lokalnim zajednicama trebalo bi da bude u rukama glasača. Sve drugo nije dobro!

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This