Nije svejedno ko će dobiti kontrolu u Domu naroda PSBiH

Nije svejedno ko će dobiti kontrolu u Domu naroda PSBiH

A da nije svejedno da li će SNSD imati tri ili četiri delegata, pokazuje primjer iz 2017. godine, kada su četiri delegata SNSD-a uz delegate SDA i HDZ-a u Domu naroda potvrdili odluku Predstavničkog doma Parlamenta BiH o uvođenju akciza na gorivo. Isti ti delegati SNSD-a ove godine su zaustavili prijedlog opozicionih stranaka da akcize na gorivo budu privremeno ukinute.

Saga oko izbora pet srpskih delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH okončaće se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je zakazana za 30. novembar. Na dnevnom redu sjednice je i izbor potpredsjednika Parlamenta Srpske, a u javnosti su se pojavile informacije da poslanici Pokreta za državu svoje glasove SNSD–u za četvrtog delegata za Dom naroda uslovljavaju upravo foteljom potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda u koju bi trebalo da sjedne neko iz Pokreta za državu, ali i foteljom ministra u Vladi Republike Srpske.

„Nije još stigao nijedan prijedlog, ni iz Pokreta za državu ni od drugih za mjesta potpredsjednika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, ali ni od najveće opozicione stranke, SDS– a. Kada stignu imena glasaćemo, a političke dogovore ne obavlja predsjednik NSRS.“, rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

U Dom naroda Parlamenta BiH bi trebalo da bude izabrano pet srpskih delegata. Milorad Dodik konstantno u javnosti tvrdi da će SNSD imati svoja četiri delegata, a opozicija jedan.

„Sve je potpuno otvoreno, ništa se još ne zna. Mi smo sigurni u ljude koji će predstavljati i PDP i generalno opozicioni blok, a kako će drugi glasati vidjećemo u srijedu.“, poručio je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

 Iz opozicionih redova tvrde da bi njihovi kandidati za delegate, Nenad Vuković iz PDP–a i Želimir Nešković iz SDS–a, vrlo lako mogli da odu obojica u Dom naroda, a da SNSD ostane na tri delegata.

Nebojša Vukanović kaže da Dodik ima dogovor samo sa Sevlidom Hurtićem, ali ne i sa preostala četiri poslanika iz Pokreta za državu.

„Jedini koji je siguran za Dodika je Hurtić iz Doboja, koji je član te tzv dobojske grupe, za javnost koja ne zna, on je bio član SDA, ali je napustio SDA nakon što mu nije prošao tender za štampanje knjiga. I kasnije je napravio pakt sa Obrenom Petrovićem.“ navodi Vukanović i dodaje:

„Ostala četiri poslanika iz Pokreta za državu nisu dio tog dogovora koji je postignut. I treba na neki način pohvaliti ovaj pritisak u javnosti, jer je SDA otvoreno rekla da neće podržati Dodika i vruć krompir prebacili SDP– u.

Nakon prošlih izbora upravo je SDA omogućila SNSD–u da ima četiri od pet delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, tako što su u Narodnoj skupštini RS za četvrtog srpskog predstavnika, umjesto Mladena Ivanića, izabrali Dušanku Majkić.

A da nije svejedno da li će SNSD imati 3 ili 4 delegata, pokazuje primjer iz 2017. godine, kada su četiri delegata SNSD-a uz delegate SDA i HDZ-a u Domu naroda potvrdili odluku Predstavničkog doma Parlamenta BiH o uvođenju akciza na gorivo. Isti ti delegati SNSD-a ove godine su zaustavili prijedlog opozicionih stranaka da akcize na gorivo budu privremeno ukinute. Tako da, zahvaljujuću najviše delegatima SNSD-a, građani i dalje plaćaju skupo gorivo.

(BN)

CATEGORIES
Share This