Nešić na mukama: Koga poslušati Dodika ili zakon?

Nešić na mukama: Koga poslušati Dodika ili zakon?

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić pod velikim je pritiskom i dilemom. S jedne strane ima političke zahtjeve i očekivanja stranke Milorada Dodika, a sa druge precizne zakone Bosne i Hercegovine.

Tako će Nešić morati odabrati – ispunjavanje želja ili krivična odgovornost. Ipak, zbog ovog „problema“ imenovanja koja su trebala biti na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara bi mogla sačekati još neko vrijeme, dok se situacija ne razjasni.

Na konkursu za direkora Službe za poslove sa strancima koji je okončan u junu 2022. godine, Žarko Laketa je imao najviše bodova ispred Slobodana Ujića, Saše Kablara i Radeta Kovača.

Tako je odlučila posebna komisija koju je imenovao tadašnji ministar bezbjednosti Selmo Cikotić.

No, kako saznajemo, Cikotić je bio svjestan da Laketa ne ispunjava uslove i da bi on odgovarao da ga je predložio Savjetu ministara BiH.

Zbog toga je imenovanje novog direktora Službe ostavljeno novom sazivu Savjeta ministara i sada je „vruć krompir“ u rukama Nenada Nešića.

O čemu se sada radi

Za fotelju direktora Službe za poslove sa strancima odvija se prava unutarstranačka borba u redovima SNSD-a.

Tu ima više zainteresovanih, a to su aktuelni direktor Slobodan Ujić koji vjerovatno nema šanse samo zato jer je blizak SDS-u, ali zato ima njegov trenutni zamjenik Rade Kovač koji je blizak SNSD-u.

I jedan i drugi ispunjavaju zakonske uslove za razliku od Žarka Lakete, također kandidatu bliskom jednoj SNSD-ovoj struji, koji ne ispunjava tri uslova.

Naime kandidat za direktora mora imati, između ostalog, najmanje pet godina radnog iskustva od čega tri na poslovima vezanima za kretanje i boravak stranaca. Takođe, kandidat za direktora Službe ne može biti neko kome je izrečena pravosnažna kazna zatvora za krivično djelo, a i mora posjedovati dozvolu za pristup tajnim podacima sa oznakom „vrlo tajno“.

Laketa, aktuelni savjetnik ministra Staše Košarca, je u novembru 2001. osuđen na četiri mjeseca zatvora, uslovno na godinu dana, za zloupotrebu službenog položaja, ne posjeduje dozvolu za pristup „vrlo tajno“ podacima i nije radio na poslovima u vezi sa kretanjem i boravkom stranaca u BiH.

Nešića inspektori upozorili na vrijeme

Na adresu kabineta ministra bezbjednosti BiH stigla je obavijest Inspektorata koji je analizirao predložene tačke za sjednicu Savjeta ministara BiH u vezi sa imenovanjem direktora Službe za poslove sa strancima i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova da treba ispoštovati zakonske procedure, prenosi Klix.

(BN Foto: Arhiva)

CATEGORIES
Share This