Nema Bakira, nema ni problema: Nikad brži pregovori o novom Savjetu ministara

Nema Bakira, nema ni problema: Nikad brži pregovori o novom Savjetu ministara

Novi saziv Savjeta ministara BiH, po svemu sudeći, trebalo bi da bude izabran i potvrđen u Parlamentarnoj skupštini BiH u rekordno kratkom roku.

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, kad su pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH trajali mjesecima, a nekad i duže od godinu dana, izborni pobjednici iz Republike Srpske i Federacije BiH izgleda da su ovog puta postigli brz dogovor.

Predsjedavajuća novog saziva Savjeta ministara trebalo bi da bude Borjana Krišto, a prema najavama političkih lidera, čije su stranke dogovorile formiranje vlasti na nivou BiH, posao imenovanja i izbora cijelog Savjeta ministara mogao bi da bude završen već do kraja decembra.

Smirivanje tenzija

– Za početak usvajanje i povećanje budžeta do kraja godine, imenovanje Savjeta ministara, usvajanje još nekih važnih dokumenata – poručio je lider “Naroda i pravde” Elmedin Konaković, nakon prekjučerašnjeg sastanka s liderom SNSD i  predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je dodao da “smirivanje tenzija treba da donese deblokadu procesa, normalizaciju rada parlamenata i izvršne vlasti”, kao i usvajanje strateških dokumenata koji će, prema njegovim riječima, poboljšati uslove života svima u BiH.

Inače, zanimljivo je da najava ekspresnog formiranja vlasti na nivou BiH dolazi nakon poruka iz Brisela da od brzog konstituisanja novih vlasti zavisi nastavak evropskog puta BiH.

Tako je, podsjećamo, samo 20-ak dana nakon što su održani izbori šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, izrazio nadu “da će do kraja godine biti formirani organi vlasti, makar na nivou BiH”.

On je napomenuo i da Savjet ministara ima dva mjeseca da napravi potrebne korake kako bi BiH dobila kandidatski status.

Otkriven problem

S druge strane, politički analitičar Ivana Marić za Srpskainfo kaže da, prema njenom mišljenju, najavljeno brzo formiranje novog Savjeta ministara nema toliko veze s pritiscima iz EU koliko time što u novoj vlasti neće biti Bakira Izetbegovića.

– Mislim da je izbacivanje Izetbegovića iz vlasti glavni razlog to što “osmorka”, SNSD i HDZ nemaju razloga da odugovlače s formiranjem Savjeta ministara. Nema nikog ko taj proces blokira, nema nesporazuma koje nisu riješili, kao što je to bilo u prošla dva mandata kad je vlast pravljena s Izetbegovićem. Ovo je, zapravo, prvi put da vidimo da najveći problem nisu bili Milorad Dodik i Dragan Čović, već Bakir Izetbegović. Posebno kad uporedimo sadašnje ponašanje Dodika i Čovića i njihove relacije s Konakovićem i Nikšićem. Sjećamo se da su isti takav korektan odnos imali i s pokojnim Sulejmanom Tihićem. Tada takođe nije bilo blokada, a vlast se formirala pregovorima – ističe Marićeva.

FOTO: JASMIN FAZLAGIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: JASMIN FAZLAGIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kaže da se sad vidi i to da su “najveći problem za BiH i uzrok blokada bile stalne provokacije Bakira Izetbegovića i Željka Komšića”.

– Vidimo da se stanje normalizuje. Čović vraća Božićni prijem u Sarajevo, Dodik organizuje prijem u Banjaluci, zajedno s bošnjačkim i hrvatskim potpredsjednicima Republike Srpske. Oni to možda čak i namjerno javno pokazuju kako bi se istakao kontrast u odnosu na vrijeme kad je u vlasti bio Bakir Izetbegović – zaključila je Marićeva.

 

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This