NE DONOSE NIŠTA Rukovodstvo Republike pod sankcijama, dok predstavništva Srpske u svijetu troše ogromne pare

NE DONOSE NIŠTA Rukovodstvo Republike pod sankcijama, dok predstavništva Srpske u svijetu troše ogromne pare

Predstavništva Republike Srpske u svijetu nemilice troše novac građana, a zauzvrat ne donose skoro pa nikakvu korist.

zastave na pola koplja - vlada RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Umjesto da spajaju strane firme sa domaćim privrednicima, fokus im je na pripremi terena za posjete zvaničnika RS, te obilazak sajmova piva, zborova, molitvi, sportskih događaja i drugih manifestacija na kojima navodno šire dobar glas o Srpskoj. A za to, iz godine u godinu, traže sve više novca.

Iako je predsjednik Vlade RS ranije priznao da neka predstavništva nisu opravdala postojanje, to nije bio razlog da im Vlada RS slije u budžet i više novca nego što su možda zaslužili svojim radom.

Pa su tako određena predstavništva u prošloj godini dobila i stotine hiljada maraka više nego što su imala u prethodnoj.

Tako je i Predstavništvo RS u SAD dobilo više novca, a zauzvrat je rezultat svima dobro poznat – sankcije.Iako je prvobitno planirano 620 hiljada maraka za Predstavništvo u Americi, lobisti RS su ipak na kraju potrošili 722 hiljade maraka

FOTO: INFO BIJELJINA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: INFO BIJELJINA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Uprkos najvećem nezadovoljstvu radom predstavništva u Austriji, u Vladi RS su odlučili da ih i nagrade, pa sa 750 hiljada prvo povećaju finansije na čak milion i 450 hiljada, od čega su oni uspjeli da potroše milion i 364 hiljade.

I predstavništvo RS u Rusiji je imalo neke iznenadne troškove pa su sa prvobitno planiranih 960 hiljada potrošili čak milion i 218 hiljada maraka, navedeno je u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžetu za 2023. godinu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ja lično mislim da je upitno da li treba finansirati bilo koga. To predstavništvo u Americi je obična advokatska kancelarija. Ako ona ne daje rezultat, ako ne izvještava i ne rješava potencijalne probleme, onda to nije konsultant koji je potreban Vladi RS – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da proces skidanja sankcija dugo traje, ali je očito da će se uložiti i zadnji peni kako bi se pojedinci skinuli sa crne liste i kako bi RS, odnosno njen vrh dobili drugačiju poziciju iz ugla SAD.

Predstavništvo RS u Grčkoj nije moglo ni da potroši novac koji im je Vlada darežljivo dala. Darežljivost Vlade RS nije iskoristilo ni Predstavništvo u Njemačkoj, pa iako su dobili povećanje budžeta za 10 hiljada maraka, potrošili su manje i od prvobitnog plana.

Mada nije najjasnije ni na šta su potrošili 535 hiljada maraka, s obzirom na ekonomske sankcije koje je Njemačka uvela RS.

Predstavništvo u Srbiji potrošilo je umjesto planiranih 930 hiljada, 910 hiljada maraka, a slična situacija je i u Belgiji gdje su potrošili 5 hiljada manje nego što su dobili. Budžet je probijen u Predstavništvu RS u Izraelu, gdje su umjesto planiranih 320 hiljada maraka potrošili 326 hiljada.

Milan Miličević
FOTO: SDS

– Silni milioni su otišla na lobiranje, a mi sve manje prijatelja imamo. Odnosno, nemamo ih. To uglavnom služi za stranačko udomljavanje i to nesposobnih kadrova. Ako su uz sve te pare u potpunosti izolovali RS, to jasno govori na kakvom smo putu – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS.

Trend povećanja izdvajanja za lobiranja se nastavlja i u ovoj godini. Tako je u prijedlogu budžeta RS za 2024. godinu planirano povećanje novca za rad ovih predstavništava za 990.000 maraka, sa 6 miliona i 110 hiljada na 7 miliona i 100 hiljada maraka. Ovih skoro milion maraka će najvjerovatnije otići za osnivanje i rad novog predstavništva RS u Šangaju, piši Vijesti.ba.

Srpska info
CATEGORIES
Share This