Narodne poslanike štiti imunitet od krivičnog gonjenja

Narodne poslanike štiti imunitet od krivičnog gonjenja

„Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da niko ne može da protivno Ustavu Republike Srpske, da pokrene krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u Narodnoj skupštini,  što i jeste poslanička dužnost i obaveza“, saopštio je predsjednik NSRS.

„Institut imuniteta narodnih poslanika normiran je članom 73. Ustava Republike Srpske i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske. Ustav Republike Srpske, kao najviši pravni akt, propisuje da poslanici u Narodnoj skuštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini.“

Izjavio je ovo predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić, povodom, kako kaže, netačnih i zlonamjernih izjava u javnosti koje se tiču imuniteta narodnih poslanika.

„Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske definisana je obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet.

Članom 111. stav 1 Poslovnika precizirano je da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom.

Članom 111.stav 2 navodi se da:  „Poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini“, stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da u Poslovniku jasno piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini.

„Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da niko ne može da protivno Ustavu Republike Srpske, da pokrene krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u Narodnoj skupštini,  što i jeste poslanička dužnost i obaveza“, saopštio je predsjendik NSRS.

(BN)

CATEGORIES
Share This