Naredna dva dana su veliki ispit za Trojku i HDZ: Izbor novog sudije uz ogroman teret SDP-a

Naredna dva dana su veliki ispit za Trojku i HDZ: Izbor novog sudije uz ogroman teret SDP-a

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu bi trebao razmatrati i tačku koja se odnosi na imenovanje nedostajućeg sudije u Ustavni sud BiH nakon penzionisanja Mate Tadića prošle godine. To će biti prvi veliki ispit jačine koalicije Trojke i HDZ-a.

Iako je procedura imenovanja zamjenika Mate Tadića započeta prije više od godinu dana do danas nije okončana, što zbog duge procedure, a najviše zbog nepostojanja političke snage da to prođe iako je ta tačka stavljana na dnevni red. Već sutra bi parlamentarna komisija za imenovanje trebala zasjedati i eventualno utvrditi jedno ili dva imena koja bi trebala biti upućena u Predstavnički dom 21. juna na glasanje.

Prema ranije utvrđenoj listi nakon bodovanja prvoplasirani je Marin Vukoja, kanadidat o kojem postoji najviše sporenja. Zamjera mu se da nema iskustva u sudstvu, a najviše zbog političke povezanosti sa HDZ-om čiji je bio kandidat za federalni parlament u jednom od ranijih izbornih ciklusa. Spomenuta komisija u Predstavnički dom može poslati ime prvoplasiranog na glasanje ili eventualno poslati dva imena.

HDZ je više puta poručio kako jedino podržavaju imenovanje prvoplasiranog na listi, a iz Trojke su također stizale poruke da nemaju ništa protiv. Međutim, osim opozicije SDA, DF-a, NES-a i iz SDP-a dolaze poruke koje ne idu u prilog imenovanja Vukoje. To je prije svega član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je jučer problematizirao bodovanje kandidata te političku pozadinu prvoplasiranog Vukoje.

Svakako ne treba zanemariti da su i ranije u Ustavni sud BiH imenovani kadrovi koji su imali politički aktivizam. Međutim, ono što predstavlja teg prije svega SDP-u, a donekle olakšava poziciju Bećiroviću je program te stranke u kojem je jasno naveden stav o utjecaju politike na sudstvo.

„Sudovi moraju da budu zaštićeni od svih mogućih uticaja vlasti i politike na svoje odluke. Dosad je bila praksa da raniji politički funkcioneri bivaju birani u najviše sudske instance. SDP ima namjeru uvesti izmjene zakonske regulative koje će onemogućiti licima koja su prethodno bila politički aktivna kandidovanje na pozicije u sudskoj vlasti“, dio je programa SDP-a.

Stoga su kadrovi ove stranke na ispitu. Da li politički kalkulisati, praviti kompromise, kako vole reći ili se držati svog programa. U komisiji za izbor i imenovanje su dva člana SDP-a, to su Damir Mašić i Aner Žuljević, a test je u utorak i srijedu. Izborom Vukoje Trojka i HDZ će vjerovatno učvrstiti koaliciju, ali time prije svega SDP rizikuje unutrašnje probleme zbog već jasno ispoljenih neslaganja.

Ne treba isključiti ni opciju da ova tačka bude skinuta s dnevnog reda zbog nepostojanja saglasnosti, iako se Čoviću žuri da ovo pitanje završi. Zastupnici su već ranije dobili materijale koji podrazumijevaju i imenovanje sudije u Ustavni sud.

Sudija koji bude izabran u Ustavni sud tu dužnost obavlja do navršene 70. godine života.

Klix

CATEGORIES
Share This