„Nama Zapad nema šta da ponudi“ Ivica Dačić se oglasio povodom trenutne situacije na Kosovu

„Nama Zapad nema šta da ponudi“ Ivica Dačić se oglasio povodom trenutne situacije na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da u ovom trenutku nema prijedloga sa Zapada o kojem bi Srbija mogla da razmišlja i da kaže da treba da preispita svoj stav o neuvođenju sankcija Rusiji, kao i o pitanju Kosova.

Nemaju političku ponudu, misle da će riješiti finansijama, a ni tu nisu izdašni, a ni povodom članstva u EU – rekao je Dačić za “Večernje novosti”.

On je naveo da Zapad svojim odlukama i ponašanjem gura Srbiju sve jače u zagrljaj zemljama koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije, a to nije samo Rusija, nego i Kina, Brazil, Venecuela, Kuba…

Dačić je ponovio jasnu odluku Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, jer se tako štite interesi Srbije, te dodao da Beograd zbog toga trpi jake pritiske, ali da će da nastavi sa takvom politikom sve dok to odgovara srpskim interesima.

On je ocijenio da je licemjerno da neko kroz odnos Srbije sa Rusijom pokušava da riješi pitanje Kosova i Metohije, te naglasio da Srbija mora da gleda šta je u njenom najboljem interesu, a da je neprihvatljiva zapadna ponuda da Beograd treba da uvede sankcije Rusiji i da dozvoli da samoproglašeno Kosovo uđe u UN i Savjet Evrope.

Dačić je ponovio da je neprihvatljiv i njemačko-francuski plan, koji nudi Srbiji da prihvati samoproglašeno Kosovo u UN u zamjenu za “maglovitu evorpsku perspektivu”, jer je neprihvatljiva i sama njegova postavka da je osnova za razgovore – da je “Kosovo nezavisna država”.

On je istakao da iz Srbije niko nije rekao da je evropski put neupitan, ako mora da se plaća teritorijom.

Navodeći da Srbija želi da bude član EU, Dačić je dodao da misli da je u interesu EU da Srbija bude njen član, a da joj nije u interesu da najveći narod na Balkanu bude izvan te organizacije.

Dačić je rekao da će biti novih povlačenja priznanja lažne države Kosovo, ako to bude potrebno, te da je do sada ukupno 27 zemalja povuklo priznanje, od kojih imena devet država Srbija još nije otkrila.

Agencije

CATEGORIES
Share This