Najskuplja kampanja do sada: Koliko su stranke potrošile?

Najskuplja kampanja do sada: Koliko su stranke potrošile?

Izborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini odnijela je u bespovrat milione maraka. Samo na oglašavanje na bilbordima, medije i društvene mreže potrošeno je oko 10 miliona maraka, i to bez posljednje ključne sedmice, podaci su nevladinog sektora.

Procjene upućenih su da je ovo bila do sada najskuplja trka za pojedine mandate, a u to nisu uračunati javni resursi koji su se mahom koristili upravo u te svrhe.

Prema procjenama upućenih, kampanja za lokalne izbore 2024. godine je bila jedna od najskupljih do sada. Ipak, podaci o novcu koji se potrošio, a koje su stranke dostavile Centralnoj izbornoj komisiji ne govore u prilog u tome, pa u nevladinom sektoru upućuju na friziranje izvještaja.

Jer ako je i po čemu Bosna i Hercegovina poznata, u čemu prednjači Republika Srpska, jeste po crnim tokovima novca. U prevodu, koverte i vreće novca su radile na terenu kao nikada dosad. A konačni rezultat za mandate – koliko para toliko muzike.

Kada je u pitanju vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, finansijski izvještaji o finansiranju kampanje za 2024. godinu, koje su podnijeli Centralnoj izbornoj komisiji BiH, SNSD je po potrošnji na ubjedljivom prvom mjestu sa rashodima od 635 hiljada maraka.

Slijedi ga Ujedinjena Srpska sa potrošenih oko 400 hiljada, dok su Socijalisti Gorana Selaka prijavili da ih je kampanja koštala 242 hiljade maraka.

Slične troškove su izgleda imali i socijalisti Petra Đokića, u iznosu od 223 hiljade. Darko Banjac je bio nešto skromniji, pa je, prema prijavljenim finansijskim izvještajima, potrošio svega 59 hiljada maraka za kampanju, dok su Demos i DNS potrošili 255 hiljada, odnosno 171 hiljadu maraka.

„Ja sam stekao utisak, uvidom u ta plaćanja, da političari u BiH ne znaju da koriste društvene mreže, to je bačen novac. To su ogromne sume, ni blizu nisu dobili koliko su uložili.“, poručuje Aleksandar Trifunović, novinar i urednik portala Buka.

Kada je u pitanju opozicioni blok iz Republike Srpske, Srpska demokratska stranka je kao SDS Volja naroda potrošio oko 223 hiljade maraka, Narodni front Jelena Trivić 385 hiljada. Najviše novca otišlo je iz PDP – a, koji može da parira i SNSD – u po potrošnji, sa prijavljenih 447 hiljada maraka na izbornu kampanju.

Najskromniji su bili u Listi za pravdu i red Nebojša Vukanović sa potrošenih svega 76 hiljada maraka. Ono što je najbitnije u svim ovim finansijskim izvještajima jeste da su to podaci koje su stranke prijavile CIK – u, a koje niko ne provjerava.

„Ja mislim da to nije ni deseti dio onoga što su stranke potrošile zaista, pogotovo keša na onaj dio koji ja volim nazvati motivacijom. Ovo je samo ono što oni mogu prijaviti, jer je ograničen broj novca koji oni mogu potrošiti po biraču.“, kaže Ivana Marić, političarka analitičarka.

Nevladina organizacija Transparensi Internešenel BiH je još prije zvaničnog kraja kampanje izašla sa podacima o potrošnji stranaka koje je ona izračunala. Najveće friziranje izvještaja, poručuju iz Transparensija, stiže sa adrese SNSD – a koji je, prema njihovim procjenama, na oglašavanje i promociju potrošio 1,6 miliona maraka.

Izvještaj nisu dobro napisali ni u PDP – u, koji je prema procjenama Transparensija, potrošio 713 hiljada maraka. Prema njihovim procjenama, i SDS je potrošio puno više od prikazanog, oko 603 hiljade, dok se sa podnesenim izvještajima iz stranaka Centralnoj izbornoj komisiji približno slažu jedino potrošnja na kampanju u Ujedinjenoj Srpskoj i Narodnom frontu.

„Ja ću samo reći iz iskustva koji imamo od prethodnih godina je da stranke na godišnjem novou prikriju oko dva miliona maraka troškova koja mi utvrdimo na ta 4 segmenta, a oni prikažu za 2 miliona manje ukupne troškove kampanje. Zašto to rade? Pa jasno je, nemaju legalne izvore finansiranja, jer oni uglavnom prikazuju samo finansiranje iz budžeta i donacije istaknutih članova, sve ostalo dolazi iz crnih fondova.“, poručuje Srđan Traljić iz Transparensija.

 Činjenica je, a to je da su i u ovim izborima došli do izražaja oni koji su u svojim rukama imali budžete, termelektrane, puteve te elektoenergetska preduzeća, javnu upravu i bezbjednosne strukture.

Očigledno je da su, zloupotrebljavajući državne resurse, popravili konačni rezultat. I ovaj put kao i godinama ranije dominirala je funkcionerska kampanja i sve dok se to ne eliminiše ili zabrani, izborna utakmica neće biti ravnopravna.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This