„Na ovaj dan upucani su i mir i ravnopravnost srpskog naroda“ Dodik poručio da oni koji slave rat vjerovatno sanjaju novi

„Na ovaj dan upucani su i mir i ravnopravnost srpskog naroda“ Dodik poručio da oni koji slave rat vjerovatno sanjaju novi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da civilizovani narodi slave kraj sukoba, pa se tako u Republici Srpskoj praznuje parafiranje Dejtonskog sporazuma, a oni koji slave rat, vjerovatno, se spremaju za novi ili sanjaju novi.

Dodik je naglasio da je 1. marta 1992. godine na Baščaršiji, u Sarajevu pucano na Nikolu Gardovića, srpskog svata, a upucani su i mir i ravnopravnost srpskog naroda.

– Preglasavanjem na nelegitimnom referendumu, a onda i pucnjem u srpskog svata, Srbi u BiH dobili su dvije poruke: u BiH vas možemo eliminisati udruženi Hrvati i muslimani, a ako na to ne pristanete proći ćete kao Gardović – rekao je Dodik.

On je naglasio da taj datum muslimani slave kao tzv. dan nezavisnosti i taj dan im čestitaju diplomate koje ne žele da vide da je pucanj od 1. marta 1992. zapalio BiH.

– To nije praznik BiH, ponajmanje dan nezavisnosti. To je tragičan dan iz istorije Srba na ovim prostorima. Јedna krvava srpska svadba bila je uvod u krvavi građanski rat – ukazao je Dodik.

Svi koji to čestitaju BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske, neka im je na čast.

– Srbi, bilo da su u partijama vlasti ili opozicije u Republici Srpskoj, ne priznaju niti će ikada priznati da je dan početka krvavog građanskog rata praznik – poručio je Dodik.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao tzv. dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhoplovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This