Milorade, ako nisi uveo sankcije Rusiji pozovi Lavrova u Banjaluku

Milorade, ako nisi uveo sankcije Rusiji pozovi Lavrova u Banjaluku

Borenović predlaže Dodiku da pozove ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da dođe u Banjaluku ako nisu uvedene sankcije.

“Ako je tako, ako nisi uveo sankcije Rusiji, zašto ne pozoveš Lavrova kod nas u Banjaluku? Ili nastavljaš, po svom poznatom scenariju obmana, jedna priča u Srpskoj, druga u Briselu, treća u Turskoj, četvrta u Rusiji! Svaka različita, nemaju veze jedna sa drugom…”, stoji u objavi na tviter nalogu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića.

Prethodno je Borenovič takođe objavio tvit u kome navodi da Dodik nije tako pričao u Briselu.

– Nisi tako pričao u Briselu – napisao je Borenović.

Borenovićeva reakcija je uslijedila nakon što je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas rekao šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrova u Sankt Peterburgu da BiH nije uvela sankcije, jer to nije dozvolila Republika Srpska.

Ovim je Dodik nastavio da obmanjuje sve, tvrdeći da se BiH nije pridružila EU kada su u pitanju sankcije Ruskoj Federaciji zbog rata u Ukrajini.

Podsjetimo da se prema zvaničnim informacijama, objavljenim na stranici Evropskog vijeća, BiH “uskladila s Evropskom unijom” kod sankcionisanja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije.

BiH se 34 puta od ukupno 36 izjava pridružila deklaracijama Evropskog vijeća kod uvođenja različitih restriktivnih mjera EU prema Ruskoj Federaciji.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića ranije su saopštili da su “zahtjev za implementaciju sankcija” proslijedili predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji na dalje postupanje.

Zanimljivo je da je Dodiku na neformalnom susretu u Briselu sa liderima Zapadnog Balkana čestitao i šef spoljne politike EU Žozef Borelj što se BiH pridružila restriktivnim mjerama EU prema Ruskoj Federaciji.

Takođe, i u nedavom sporazumu koju su prihvatili bh. lideri u Briselu, među kojima i Dodik i njegovi partneri u vlasti Nenad Stevandić i Petar Đokić, se navodi BiH usklađivati svoje poteze i postupke sa spoljno- bezbjednosnim politikama EU, što uključuje i uvedene sankcije Rusiji.

(BN)

CATEGORIES
Share This