Miletić: Osmorka me zamolila da ćutim do sjednice, kriminal se preseljava u najviše institucije BiH

Miletić: Osmorka me zamolila da ćutim do sjednice, kriminal se preseljava u najviše institucije BiH

Poslanici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine raspravljaju o prijedlozima za državne ministre i zamjenike. Jedan od onih koji su se javili je Zlatko Miletić, koji kaže da podržava novi zamah u BiH, ali ima niz zamjerki na kandidate, za koje kaže da neće glasati.

Na početku obraćanja je rekao da je „Osmorki dao zavjet ćutanja“ da do ove sjednice neće javno kritikovati kandidate za Savjet ministara, ali ni na samoj sjednici nije htio prozivati ih poimence.

Kaže da su neki od kandidata za ministre i zamjenike imali i šovinističke poruke.

„Nisam htio pominjati imena njihova da bih njihovim snagama u BiH dao priliku ili pomoć da istraju u svojoj nakani. Od potpisivanja državnog sporazuma su bila tri značajna događaja, ja sam mislio da će se naši koalicioni partneri promijeniti, ali nisu. No, nisam htio kvariti ambijent za koji sam čuo da je i proevropski“, rekao je Miletić.

Međutim, ističe da mora napomenuti nekoliko stvari s kojima se ne slaže.

„BiH je ratifikovala konvenciju UN-a 1325 koja govori o rodnoj ravnopravnosti. Imajući u vidu da je jedini HDZ kandidovao dvije dame, da se to nije desilo, ispalo bi da imamo vijeće muškaraca. O kompetentnosti i stručnosti pojedinih kandidata da ne pričam“, kazao je.

Zatim se dotakao provjera koje je uradila SIPA.

„Ja ne vjerujem u te izvršene provjere s obzirom na to da bar jedan dio kandidata ima vrlo zabrinjavajući integritet. Kod nas nije problem kad jedan od prijedloga ministara koristi Sky aplikaciju pa to nestane pa se pojavi. Slobodan Vasković za provjeru SIPA-e za tog kandidata kaže ‘zašto SIPA ne čini ništa, a sa prozora vide silne zgrade koje je napravio od svoje plaće’. Šta se sve događalo od paljenja Mercedesa, Land Rovera, Audija 6. To se sve dešava pod nosom SIPA-e“, kazao je Miletić aludirajući na kandidata za ministra sigurnosti Nenada Nešića.

Zatim je targetirao i Stašu Košarca ne želeći da ga pomene imenom.

„O nasilju u obitelji pojedinih kandidata zbog nedostatka vremena neću govoriti, kao ni o zloupotrebi budžeta institucija, ali ste svi dobili revizorski izvještaj za 2022. godinu. Bilo bi dobro da pročitate bar kad je ovaj jedan ministar u pitanju da vidite kako je radio“, naveo je.

Na kraju poručuje da se „kriminal preseljava u najviše institucije BiH“.

„Što si veći kriminalac, a što si više u vlasti, ti si veći baja i mangup. Još sve to mora da se vidi i na društvenim mrežama“, kazao je.

Navodi i da je jedan od kandidata ranije izjavio da „ne osjeća BiH kao svoju domovinu“ te da nema ništa protiv što drugi glasaju za njega, ali da on to jasno neće uraditi.

Klix

CATEGORIES
Share This