Milanović je pobjednik, Kolinda izgubila izbore

Milanović je pobjednik, Kolinda izgubila izbore

Prema prvim izlaznim anketama nakon zatvaranja birališta u Hrvatskoj Zoran Milanović vodi sa 54,01 odsto glasova, dok je Kolinda Grabar-Kitarović dobila 45,99 odsto.

Anketu je provela agencija Ipsos Puls, a njen rezultat ne uključuje glasove dijaspore. Provela se na uzorku od 10.000 birača, a statistička pogreška iznosi 1,3 odsto.

Državno izborno povjerenstvo će u 20 sati objaviti prve nepotpune rezultate.

U štabu Milanovića te vesti izazvale su oduševljenje, dok, kako se navodi, u štabu Grabar-Kitarovićeve vlada muk.

Branko Bačić iz njenog izbornog štaba priznao je da je razlika osjetna, ali je dodao da bi trebalo sačekati sve glasove i ocijenio da će ona sigurno pobediti u dijaspori, mada, kako je dodao, to možda neće biti dovoljno.

U Hrvatskoj se danas u drugom krugu izbora birao novi predsjednik ili predsjednica. U drugi krug su ušli Zoran Milanović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, inače kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Pravo glasa imalo je 3.860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Na izbore za hrvatskog predsjednika do nedjelje poslijepodne izašlo je više od 1,5 miliona birača, odnosno 43,52 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Na Facebooku se oglasio i Zoran Milanović: “Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest mjesci. Ljudi, hvala vam!”

(Agencije)

CATEGORIES
Share This