Mektić: Blokada institucija dugoročno nije održiva

Mektić: Blokada institucija dugoročno nije održiva

Dragan Mektić, poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, gostujući u Crvenoj liniji na N1 poručio je da se u BiH ponovo pokušava ući u blokade i blokirati najviši organ vlasti.

Mektić je rekao da nije siguran da će svi podržati odluku o nedonošenju odluka u institucijama BiH.
“To ne služi interesima građana. U zadnjem pokušaju blokade, kada je Ustavni sud donio takvu odluku kakvu je donio, Dodik je rekao da nema smisla da Parlament ne funkcioniše i da radimo u interesu građana”, rekao je.
Jedna od tema emisije bili su fizički i verbalni okršaji u parlamentima zemalja regije, a Mektić je kazao da fizičkih i verbalnih napada u PS BiH nije bilo.

“Ali smo imali situaciju u NSRS da je ministar unutrašnjih poslova napao i pesnicom udario poslanika. To je paradoks, da ministar uđe u polemiku, fizički ga udari pesnicom. U državnom Parlamentu nije bilo – nije što smo bolji ili pametniji, nego što radi po drugim principima i okolnostima”, rekao je Mektić.
Podsjetio je da bh. parlamentarci imaju najveće plate u regionu.

“Nema nikakvog smisla i besmisleno je primati velike plate, a posebno kada to uporedimo sa našim učinkom. U Parlamentu se godinama bavimo trivijalnim stvarima. Nema incidenata jer funkcionišemo po etničkom principu, ima podjela, onda svi su prilično oprezni da ne bi ušli u međunacionalne ili međuetničke sukobe, ali postoje mehanizmi blokada koji su česti, i zato je Parlament BiH jedan od najnefunkcionalnijih parlamenata u regiji”, kazao je.
“To je sramotno, da na drugoj ili trećoj sjednici nemamo nijedan zakonski prijedlog, ozbiljan dokument koji predviđa reformu. Bavimo se izvještajima, a imamo katastrofalnu situaciju”, rekao je Mektić.
“Imamo ozbiljnu situaciju kada je u pitanju ekonomija, daleko najgoru situaciju u regiji kada je u pitanju vladavina zakona i prava u regionu”, istakao je Dragan Mektić.

Mektić je rekao da se svi parlamentarci obraćaju građanima, i da su svi saglasni da su plate prevelike.
“Poslanik u PS BiH ima platu negdje oko 3.500 eura. Možda i više. Vidite kako se ponašaju. Treba da se krijemo od naroda kada su ovakve plate. A Parlament se ne bavi ključnim stvarima, da stvara preduslove, bavi se reformama i poboljša ambijent. Plate dobijaju za nerad. Ne znam kolike bi bile kada bi nešto radili”, kazao je.

Kazao je da od svoje plate već odvaja dio u humanitarne svrhe, ali i dodao da je spreman da se odrekne dijela svojih prihoda – ali taj njegov individualni čin ne bi riješio ništa.

(N1)

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS