Mazalica: SNSD ne ruši BiH, Dodik već ima sankcije

Mazalica: SNSD ne ruši BiH, Dodik već ima sankcije

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da ova stranka traži poštovanje Ustava, ne razbija teritorijalni integritet BiH i ne radi protiv interesa bilo kojeg naroda.

“Ali, to znači da ni drugi ne treba da uzurpiraju što je tuđe, a upravo je na sceni kontinuirano oduzimanje od Republike Srpske. I na kraju, BiH nije postala bolja, već još više zaglavljena u sopstvenu nemoć”, istakao je Mazalica.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da je stav ove stranke da su prijedlozi Milorada Dodika i SNSD-a radikalni, Mazalica je rekao da Borenović samao traži izgovor i opravdanje za neučestvovanje u tako važnim temama.

“Zamislite kolika je to politička glupost da kažete da je insistiranje na poštovanju Ustava i nadležnosti koje je on dao Republici Srpskoj radikalan zahtjev ili da će zahtjev za poštovanjem Ustava odvesti Republiku u neizvjesnost i konflikt”, dodao je Mazalica.

Mazalica je ocijenio da ispada da eksperimentalizam, oduzimanje nadležnosti i nepoštovanje Ustava nude mir i stabilnost i prosto je nevjerovatno da takvu tezu izgovori bilo koji političar na planeti.

Кomentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da bi lider SNSD-a Milorad Dodik mogao da dobije sankcije, ali da je veća opasnost da ih dobije Republika Srpska, Mazalica je rekao da je Dodik već dobio sankcije, a BiH zbog toga nije postala ni bolja, ni efikasnija, ni funkcionalnija, ni bliže EU.

On je upitao i zašto bi Republika Srpska dobila sankcije?

“Da nije zato što traži poštovanje Ustava, što nudi dijalog, što traži rješenja koja će imati legalitet i legitimitet i što želi koncept koji će poštovati interese svih, a ne samo jednog? Tako je to upravo predvidio Dejtonski sporazum, pa što bi neko sankcionisao Republiku Srpsku koja brani svoju poziciju koju joj je taj sporazum i definisao”, istakao je Mazalica.

On je rekao da vidi da se politički dometi političkih stranaka iz FBiH, ali i opozicije u Republici Srpskoj svode jedino na prizivanje sankcija, a to pokazuje ništa drugo do političku nemoć i jednih i drugih.

“Mi nismo nikakvi pobunjenici, već smo legalisti. Nismo rekli da rasparčavamo BiH, ali jesmo rekli da joj treba ozbiljno liječenje i da će biti izliječena onda kad bude prihvaćena kao zajednička. A nije zajednička ako se svi u njoj ne osjećaju komotno. Dakle, poštovanje Ustava ne vodi u neizvjesnost, naprotiv. I to je jedina poruka na Borenovićeve i Šarovićeve izjave kojima samo unaprijed traže alibi za nepostojanje volje ili kapaciteta da se bave važnim temama”, naglasio je Mazalica.

On je upitao i zašto oni, konačno, ne kažu kako treba dalje u BiH, da li je formula za to zabiti glavu u pijesak, nadati se ponekoj sarajevskoj fotelji, slušati bezobrazluke o genocidašima, o oružju za “ne daj Bože”, kako to prijeti sarajevska čaršija, ili imaju neki drugi metod.

(Srna)

CATEGORIES
Share This