Ljubiša Blagojević: Kako se izboriti sa stranačkim zapošljavanjem, žele li Ugljevičani ozdravljenje?

Ljubiša Blagojević: Kako se izboriti sa stranačkim zapošljavanjem, žele li Ugljevičani ozdravljenje?

Kolumna Ljubiše Blagojevića, nosioca liste Za pravdu i red u Ugljeviku:

Kako se izboriti sa stranačkim zapošljavanjem?

Ugljevik je, u najvećoj mjeri zahvaljujući političarima strančarima i resursu kakav je RiTE Ugljevik kao izrazito primamljivo mjesto za zaposlenje, postao oličenje nepotizma, odnosno stranačkog zapošljavanja.

Takve zloupotrebe javnog preduzeća stvorile su ogromnu prepreku za sve one ljude koji traže posao na osnovu svojih kvalifikacija i vještina. Za njih mjesta u takvom preduzeću nema, osim ukoliko nisu spremni da se priklone nekoj od političkih stranaka kojima je pripao taj „dio kolača“.

Aposlutno istim principima se vodi i rukovodstvo opštine tamo gdje se oni pitaju.

Političke stranke su preuzele nadležnosti Zavoda za zapošljavanje, pa imam utisak da ga nisu ukinule samo zato da bi i tamo imali određeni broj radnih mjesta na koje bi mogli zaposliti svoje pristalice.

Posljedice su svima vidjljive, među narodom ne postoji više nikakvo povjerenje u institucije. Ljudi, a mahom oni najobrazovaniji i najbolji odlaze, što smanjuje kvalitet radne snage u zemlji. Stranačko zapošljavanje je oličenje socijalne nepravde, smanjuje vrednovanje profesionalizma, poštenja i radne etike. Međutim, kada je kolektivno razmišljanje jednog naroda formirano na bazi „od danas do sutra“, onda mu je o posljedicama suvišno i pričati.

Na ovu pošast, prije skoro 100 godina, ukazivao i Dr Arčibald Rajs u svojoj knjizi „Čujte, Srbi! Čuvajte se sebe“, gdje je između ostalog napisao sljedeće: „Politika se meša u sve i svuda upravlja. Ukaže li se neko mesto u vlasti, bilo ono važno ili osrednje, svejedno, o izboru ne odlučuju zasluge kandidata, već političke veze. Može on biti i najveća neznalica, najnečasniji čovjek, ako je „štićenik“ političara-strančara stranke na vlasti, pobediće i čoveka najkvalifikovanijeg i u stručnom i u moralnom pogledu. Kada se neki kandidat prijavi na konkurs za neko mesto u ministarstvu, ne pitaju ga: „Šta znaš? Šta si radio dosad? Šta si radio kada je otadžbina bila u opasnosti?“ Ne, njega pitaju: „U kojoj si stranci? Koji poslanik te preporučuje?“ Posledice ovakvog načina rada su pogubne za zemlju.“

Najveći problem je što su takve prakse većini građana postale normalne, prihvatljive, čak i pozitivne, pa je sada za rješenje tog problema neophodno strpljenje, sistemski pristup i kolektivna akcija.

Rješenje se sastoji u nekoliko koraka:

1.      Podizanje svijesti stanovništva. Nephodno je organizovati kampanje putem društvenih mreža, formirati udruženja i u što većoj mjeri koristiti medije koji će osvješćivati javnost o dugoročnim negativnim posljedicama nepotizma.

2.     Potrebno je isticati primjere uspješnih ljudi sa opštine koji se poslovno ostvaruju i napreduju bez političkih veza, koji će svojim primjerom poslužiti kao inspiracija i pokazatelj da može i drugačije.

3.     Udruživanje sa ljudima koji dijele iste vrijednosti i koji se protive političkom zapošljavanju. Samo tako udruženi možemo vršiti pritisak na vlast i raditi na promociji meritokratije.

4.     Razmotriti osnivanje privatnih agencija koje bi se bavile zapošljavanjem na osnovu kvalifikacija.

5.     Podržavati privatni sektor i zaštiti ga od političkog uticaja.

6.     Jačati institucije koje imaju nadležnost da se bave zapošljavanjem. Osloboditi ih od političkog uticaja.

7.     Dosljedno i principijelno raditi na svemu prethodno nabrojanom.

Nijedna politička stranka u Ugljeviku, osim nas iz „Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića“, ne nudi rješenja niti pokazuje volju za iskorjenjivanjem ove nakaradne pojave, što je sasvim i logično, jer imaju toliko pameti da ne sijeku granu na kojoj sjede. Promotivni materijali, ideje, prijedlozi i druge dozvoljene aktivnosti koje oni preduzimaju imaju samo zadatak da ispoštuju formu predizborne kampanje. Osnova njihovog djelovanja je pravljenje spiskova sigurnih glasača i uticanje na volju birača isključivo nuđenjem lične koristi.

Ugljevik, ali i ostatak Republike Srpske je do sada na svakom testiranju (izborima) bio pozitivan na ove „viruse“. Ovako teško oboljelom organizmu potrebno je mnogo volje i snage za izlječenje.

UGLJEVIČANI, DA LI ŽELITE DA OZDRAVITE?!

Izvor: Nebojsavukanovic.blog

CATEGORIES
Share This