A ko će da plati 20.000 KM kazne? Vlade Sladoje odustao od kandidature i pozvao birače da glasaju za njegovog rođaka

A ko će da plati 20.000 KM kazne? Vlade Sladoje odustao od kandidature i pozvao birače da glasaju za njegovog rođaka

Vlade Sladoje, kontroverzni kandidat za načelnika opštine Kalinovik, koji je fasovao najveću ikad izrečenu kaznu Centralne izborne komisije BiH, odustao je od kandidature.

Nakon samouvjerenih najava da će pobijediti, Vlade Sladoje je juče na predizbornom skupu svoje stranke, PDP, pozvao birače da glasaju za njegovog rođaka i prezimenjaka, Đorđa Sladoja, kandidata SDS.

– Kandidovao sam se da vidim dokle Sladoje mogu da doguraju i vidim da će Đorđe daleko dogurati, kao načelnik Kalinovika. I ja ga podržavam. Dakle, opozicija je do sada imala 2 kandidata, sada ima jednog – rekao je Vlade Sladoje u svom podugom i prilično smušenom i konfuznom govoru.

Ali, jedno je sigurno, a to su potvrdili i njegovi partijski drugovi: on se povlači, svoje birače prepušta Đorđu Sladoju.

A ko će platiti kaznu od 20.000 KM, koja mu ostaje, kao i njegovo ime na glasačkom listiću, koje neće biti “izbrisano”?

Vlade Sladoje je ranije rekao da prodaje jagnjad da bi platio kaznu, ali i da je spreman da časti CIK, što su mu “kaznom podigli rejting”, pa će i njima poslati jedno pečeno jagnje. On je, inače, poljoprivrednik i ima svoje stado ovaca, a sam za sebe kaže da je čobanin.

-Zahvaljujući kazni CIK, ja ću pobijediti, i biće to prvi put da je čobanin načelnik opštine – rekao je Vlade Sladoje prije 2 dana.

Sada je okrenuo ploču. Povukao se i pozvao na jedinstvo opozicije. Neki izvori Srpskainfo tvrde da je to najbolje što je mogao uraditi i da možda i neće morati da prodaje jagnjad, jer će mu navodno, kaznu platiti “udružena opozicija”.

CIK BiH je Vladu Sladoja kaznio zbog govora mržnje.

Kandidatu PDP za načelnika Kalinovika Vladi Sladoju CIK je odrezao kaznu od 20.000 KM, što je, kako je potvrdila i predsjednica CIK Irena Hadžiabdić, jedna od najvećih ikad izrečenih kazni.

Sladoje se na plakatu “slikao” u vojnoj uniformi, “proglasio je mobilizaciju”, a u javnom govoru je Kalinovik nazvao Mladićevo, što je, kako obrazlažu u CIK BiH, “direktna aluzija na Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske, koji je osuđen za ratne zločine”.

Sladoje se kasnije branio da nije kriv, da mu je uniforma, u kojoj se slikao, ostala “od pradjedova, koji su služili Kraljevini Jugoslaviji”, te da je, kad je narod zvao na mobilizaciju, mislio da ih mobiliše za izlazak na izbore, a ne za rat.

– Nazvao sam Kalinovik Mladićevo, jer mnogi iz ovog kraja nose to prezime – rekao je ranije Vlade Sladoje.

Sad, po svemu sudeći više neće govoriti ništa i prepustiće političku slavu svom rođaku iz SDS, a on se vraća svojim ovcama.

Ipak čobanin neće biti načelnik opštine, ništa od brejking njuza!

Agencije

CATEGORIES
Share This