Lideri SDA, SNSD i HDZ igraju opasnu političku igru

Lideri SDA, SNSD i HDZ igraju opasnu političku igru

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, potpredsjednica Jelena Trivić i generalni sekretar Mira Pekić sastali su se danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olafom Rajnertsenom.

Tema razgovora bila je politička situacija u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Borenović je naveo da je ionako teška politička situacija dodatno zakomplikovana prethodnih mjeseci.

– Bespotrebno i sramno nametanje odluke od strane visokog predstavnika u ostavci Valentina Incka je dovelo do eskalacije političke krize, koju u svom maniru koriste lideri tri stranke koji su zajedno u koaliciji ne samo na nivou zajedničkih institucija BiH, nego i na drugim nivoima vlasti. Lideri SDA, SNSD i HDZ igraju političku igru opasnu po sve građane u BiH, a u cilju čuvanja svoje političke moći, rekao je Borenović.

On je rekao da je cilj i prikrivanje razmjera visoke korupcije, koja uništava ovo društvo, a svoje izvorište ima upravo u političkoj korupciji.

– Suštinski problem i pitanje koje se treba riješiti jeste rad i nezavisnost pravosuđa, pitanja ekonomije i odlaska stanovništva, što se sigurno ne može postići fabrikovanjem stalnih kriza, rekao je Borenović.

Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić se takođe osvrnula na problem izborne korupcije i izbornih prevara, što najbolje ilustruje „slučaj Doboj“.

– Centralna izborna komisija je nadležnom tužilaštvu podnijela prijavu zbog mnogobrojnih nepravilnosti tokom izbora u Doboju i za osam mjeseci od ponovljenih izbora ništa se nije pokrenulo po tom pitanju. Izborna prevara u tom gradu je toliko očigledna samo ako uzmemo u obzir da je nosilac liste SNSD-a imala 17000 manje glasova na ponovljenim izborima, a gradonačelnik 15000 manje. Ukoliko ovaj slučaj ne dobije epilog, znači da je izborna krađa ozakonjena i postavlja se pitanje smisla izbornog procesa, navela je Trivićeva i dodala da su potrebne suštinske izmjene Izbornog zakona, koje se prije svega tiču uvođenja tehnologija kojima se mogu spriječiti izborne krađe.

(BN)

CATEGORIES
Share This