KoSSev: Albanija je od 1. januara u Savjetu Bezbjednosti UN – uz pomoć glasa Srbije; Olta Džačka: Kosovo je za Albance sveta stvar, posebno ćemo se baviti zadatkom priznanja članstva Kosova u UN

KoSSev: Albanija je od 1. januara u Savjetu Bezbjednosti UN – uz pomoć glasa Srbije; Olta Džačka: Kosovo je za Albance sveta stvar, posebno ćemo se baviti zadatkom priznanja članstva Kosova u UN

Albanija je od 1.januara za stolom Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih nacija i lobiraće za članstvo Kosova u međunarodnim tijelima, jer je za Albance, Kosovo „sveta stvar“.

Albanija je prvi put izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN na period koji će trajati do 31. decembra 2023. godine, piše Kossev.

Time se pohvalila albanska ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka (Olta Xhaçka), koja je upravo specijalno dizajniranom fotografijom i promotivnim video filmom na ovu temu čestitala svim Albancima „braći i sestrama“ na, kako je predstavila, velikom dostignuću.

Kaže da se ne radi o „poklonu“, već da je u pitanju dugogodišnje lobiranje i investiranje u diplomatiji. U pitanju je povjerenje u albansku spoljnu politiku i toga da je Albanija prepoznata kao pozdan, ozbiljan i stabilan međunarodni partner.

Najavljujući aktivnu ulogu Albanije u najvišem međunarodnom tijelu, Džačka je naglasila da će se posebno baviti zadatkom priznanja Kosova u Ujedinjenim Nacijama.

„Ovo je dostignuće kojim svaki Albanac svuda u svijetu ma pravo da bude ponosan, počevši pre svega od naše braće i sestara na Kosovu, jer će Albanija nesumnjivo iskoristiti ovu priliku da unaprijedi status Kosova, proces priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama jer je Kosovo bilo, jeste i biće sveta stvar za Albaniju. Radićemo za Albance, ali i za naš region da konsolidujemo dostignuća posljednjih decenija i i kako bi spriječili da ne klizimo ka destabilizaciji i tenzijama. Radićemo sa našim saveznicima i partnerima da zajednički unaprijedimo agendu naših zajedničkih prioriteta, čime ćemo još više konsolidovati jake veze koje nas ujedinjuju“, rekla je Džačka.

Inače, vijest od 11. juna da su UN izabrale pet nestalnih članica za Savjet Bezbjednosti, među njima i Albaniju, te šta to znači za pitanje Kosova, za razliku od kosovske štampe, u srpskoj javnosti je prošla gotovo neopaženo.

Nekadašnji srpski ministar spoljnih poslova i kandidat za prvog čovjeka UN Vuk Jeremić je, međutim, više puta upozoravao na „opasnost“ od članstva Albanije u SB UN kada je u pitanju težnja da Kosovo postane članica UN, odnosno Uneska.

Tako je ljetos u studiju TVN1 naveo da je Srbija 11. juna „glasala“ u UN da Albanija u naredne dvije godine postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti i time doprinijela da Albanija stekne „značajan diplomatski kapacitet“ koji će vrlo vjerovatno iskoristi na štetu Srbije.

„Niko o tome nije pitao Vučića, ni u skupštini ni u njegovim razgovorima sa nazovi vanparlamentarnom opozicijom. Albanija bi svoj glas u Savetu bezbednosti UN za pitanja koja su važna nekim državama mogla da ’trampi’ za podršku tih zemalja članstvu samoproglašenog Kosova u Unesku. Prilikom glasanja za članstvo u organizaciji UNESKO nema veta Rusije i Kine, nego se članstvo stiče dvotrećinskom većinom glasova. Na prošlom glasanju za članstvo Prištine u UNESKO-u, 2015. godine, smo za dlaku izbegli poraz, a novog glasanja će biti uskoro“, rekao je tada Jeremić.

(KoSSev)

CATEGORIES
Share This