Konaković je juče rekao da imaju većinu i u Novalićevoj vladi, ali tu opet nema SDP-a

Konaković je juče rekao da imaju većinu i u Novalićevoj vladi, ali tu opet nema SDP-a

SDP niko nije prevario ni slagao, ali su izigrani, zaključit će Nermin Nikšić nakon što je njegova partija ostala bez pozicija u procesu formiranja vlasti, iako je govorio da im fotelje nisu bitne.

Osmorka se podijelila na dva dijela zbog taktičkog poteza NES-a i ZNG-a kojim je SDP ostao bez ijednog delegata u Domu naroda BiH.

Tako danas jednu struju čine SDP, NiP, Naša stranka i stranka Fuada Kasumovića, a drugu struju čine NES, Stranka za BiH, ZNG i PDA.

Nikšić je na konferenciji za novinare, vidno razočaran i kako je rekao – emotivno prazan, izjavio da je napravio grešku jer je previše vjerovao ljudima na riječ umjesto da su potpisali sporazum i obavezali se. No, jasno je i Nikšiću da međustranački sporazum nije zakon i da niko ne bi odgovarao i da ga prekrši.

Najavio je i prikupljanje potpisa s ciljem demonstriranja većine u Predstavničkom domu Paralamenta FBiH koje planira odnijeti na uvid Uredu visokog predstavnika i ostalim međunarodnim zvaničnicima u BiH. Nikšić će, očito, tražiti intervenciju visokog predstavnika kako bi se formirala federalna vlast bez SDA.

Istovremeno, Nikšić je dao nalog partijskim organizacijama da krenu u razgovore o formiranju kantonalnih vlada – i sa Strankom demokratske akcije.

No, zanimljivu izjavu je jučeru Banjoj Luci dao predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. On je suštinski najavio da će HDZ, NiP i SBB voditi federalnu vladu ukoliko SDA „ne popusti“ u narednom periodu. Dakle, to bi značilo da SDP opet nigdje nema.

„Vlada FBiH, vjerujete, biće vrlo brzo formirana zato što ćete vidjet jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića. Dakle, tamo sjedi pet HDZ ministara, četiri SBB i jedan je NiP. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti“, zaključio je Konaković.

Nije jasno da li je ovo samo ideja u glavi predsjednika NiP-a ili se s njom složio i Nermin Nikšić.

Ako je ovo drugo, to znači da SDP pristaje na federalnu vladu u drugom tehničkom mandatu Fadila Novalića u kojoj nemaju niti jednog ministra i ne utječu na procese iako su na izborima osvojili najveći broj glasova od svih stranaka nakon SDA.

Kao što je već poznato, procesi formiranja vlasti pokazali su priličnu podkapacitiranost lidera SDP-a u vođenju i zaključivanju pregovora. Njegova greška je bila, smatra on, što je previše dobar i što previše vjeruje političarima. A Nermin Nikšić nije od juče u politici i pretenduje da postane federalni premijer po drugi put.

Klix

CATEGORIES
Share This