Jelena Trivić, potpredsjednica PDP: Transparentnost trošenja javnog novca prije svega

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP: Transparentnost trošenja javnog novca prije svega

Banjaluka mora imati transparentnu, otvorenu i efikasnu gradsku upravu i koja treba u tom smislu biti uzor svim ostalim lokalnim zajednicama, rekla je za Srpskainfo Jelena Trivić, potpredsjednica PDP i nosilac liste ove stranke za Skupštinu grada Banjaluka.

Princip transparentnosti trošenja budžetskog novca smo promovisali još u Programu obnove Republike Srpske i od njega ne odstupamo. Svaki račun viši od 500 KM koji napravi Gradska uprava mora biti javno objavljen. Na taj način građani će znati u koje svrhe se troši njihov novac, a šanse za bilo kakve malverzacije su minimalne. Mi nemamo nijedan razlog da nakon formiranja nove vlasti krijemo troškove javne uprave – ističe Trivićeva.

Ona kaže da se i na republičkom, ali i gradskom nivou tokovi novca teško prate, jer su milioni KM potrošenog narodnog novca podvedeni pod stavke raznoraznih konsultantskih usluga, takozvanih dodatnih troškova i slično.

– Što ostavlja prostora za razne nepravilnosti, a u šta su ta sredstva utrošena ostaje nepoznato. Mnogo puta smo imali primjere trošenja po nekoliko stotina hiljada KM za, naprimjer, konsultantske usluge, a efekte tih usluga niti ko vidi, niti zna kakvi bi mogli biti. Zato, transparentnost prije svega. Jer novac u Gradu nije ni gradonačelnikov, ni predsjednika Skupštine, ni odbornika, ni načelnika odjeljenja, nego je narodni – kaže Trivićeva.

FOTO: PDP

Ističe da je uvjerena da se na taj način mogu sačuvati znatna sredstva koja bi bila usmjerena u poboljšanje kvaliteta života građana Banjaluke.

– Mi nismo siromašna zemlja, niti siromašan grad. Novca ima, samo treba njime upravljati odgovorno, pošteno i svrsishodno. Da, možemo obezbijediti besplatan javni prevoz za penzionere ili subvencionisanje vrtića za djecu Banjaluke, ali samo vodeći se ovim principima. Plate funkcionera, od gradonačelnika, pa dalje, biće smanjene i vezane za visinu plata u privredi i čak i na taj način se u jednom mandatu mogu uštediti značajna sredstva. Mi smo istinski spremni i potpuno posvećeni tome da gradimo novu Banjaluku, grad po mjeri čovjeka, grad zadovoljnih, zaposlenih i srećnih ljudi i 15. novembar će biti najznačajnija prekretnica na tom putu – zaključuje Jelena Trivić.

Srpska Info

CATEGORIES
Share This

COMMENTS