Jedni hvale, drugi traže od Vlade sistemska rješenja

Jedni hvale, drugi traže od Vlade sistemska rješenja

Nakon ponovnog dolaska u Bijeljinu na sastanak sa poljoprivrednicima, stigla su od Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i nova obećanja. Ipak, ovog puta, sastanak sa poljoprivrednicima više je ličio na kolegijum SNSD-a, čiji je Dodik lider. Oni koji su pokušali reći svoje probleme, brže bolje su ućutkani, a oni koji hvale predsjednika, potapšani po ramenu.

Došao je Dodik u Bijeljinu, došao ponovo da ubijedi Semberce. Pokušavao je to mnogo puta, ali mu do sada nije polazilo za rukom pa je došao pred opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića (SDS) da im ponovo nešto obeća. Ovako danas Dodikovu posjetu Bijeljini prepričavaju građani Semberije.

A evo zašto je Dodik danas došao, kaže, hoće da sasluša i pomogne poljoprivrednike , a slušao ih je i prošlog ljeta i naobećavao se svega, a najviše ogromnih podsticaja.

I danas im je obećao:

„Iz Kompenzacionog fonda za Agrarni fond u Bijeljini obećali smo u prošloj godini da ćemo doznačiti tri miliona za takozvane projekte ruralnog razvoja. To je urađeno, a čuli smo ovdje i zahvalnost za to, pogotovo jer je to učinjeno nakon izbora, pa to nije bio predizborni trik, nego smo preuzeli obavezu i izvršili je.  Imali smo dobra iskustva sa ta tri miliona, pa ćemo mi iz Republike doznačiti još dva maraka Agrarnom fondu u Bijeljini da bi mogao da se bavi pitanjem ruralnog razvoja“.

Međutim, u zavisnosti od Dodika ali i od toga koga je u salu doveo SNSD po stranačkoj liniji, a ko se provukao regularno, zavisila su i pitanja Dodiku.

Ovi bliski SNSD-u dizali su Dodika u nebesa.

„Moram da se zahvalim gospodinu predsjedniku, vidim da probleme rješavate ekspresno. Da Vas nije bilo prije četiri godine imali bismo ogroman problem u Žitoprometu, da gospodin predsjednik nije došao, svi bi pod led otišli“, kazao je Boško Radić, poljoprivrednik.

„Pozdraviću gospodina ministra, i gospodina predsjednika Dodika. Uzeću riječ da se zahvalim što ste došli u najboljem momentu da sredimo neke naše probleme i da vidimo može li sutra bolje da nam bude.“ zahvaljuje se Mile Dubajić, poljoprivrednik.

Iako u manjem broju, bilo je i onih koji su izrazili sumnju u ravnomjernu raspodjelu posticaja.

Dragan Tomić, povrtar iz Crnjelova, postavio je pitanje; zašto mi koji proizvodimo povrće dobijamo manje od nakupaca koji našu robu samo prelijepe novim etiketama a onda za tu istu robu naplate podsticaje tako da mi izostanemo, a oni pokupe sav kajmak.

„Roba koja se proda na pijaci se prikazuje kao roba nekih drugih pojedinaca što je ponižavajuće za nas, oni na našu robu dobijaju podsticaje a mi koji smo je stvarno proizveli nemamo ništa. Bio sam svjedok i vidio svojim očima kada je na moju robu lijepljena deklaracija drugog proizvođača. To je javna  tajna, ima 50 ljudi na pijaci, svi znaju za to. Tu se radi o stotinama hiljada i vidim da će po novom pravilniku opet biti svi isto obuhvaćeni,  a mi koji stvarno proizvodimo nešto, nama opet nema ništa. “ ukazao je Drago Tomić, poljoprivrednik.

Poljoprivrednik iz Velike Obarske Milan Mikić, uzgajivač prepelica kao rijedak proizvođaač takve vrste, upitao se zašto mi nemamo podsticaje, da bi brže bolje dobio odgovor od prepdsjednika gradskog odbora SNSD Zlatana Lazarevića: – Dobićeš jednokranu pomoć, ja ću to dogovoriti sa ministrom…

„Ja ne želim jednokratnu pomoć, ja želim da se to lijepo legalizuje, a kad je jednokratna pomoć u pitanju ja idem od nemila do nedraga da molim!“, odgovorio je Mikić i naglasio da neće milostinju nego sistemsko rješenje tog pitanja.

Najveći utisak na poljoprivrednike ostavio je drzak pristup, jer oni koji su spremili govore da se zahvale predsjedniku, riječ su i dobili, a oni koji su imali problem o kome treba raspravljati, pažljivo su ućutkani ili je riječ dobilo samo nekoliko ljudi.

(BN)

CATEGORIES
Share This