Jačanjem stranke rizikuju njeno brže cijepanje: Čeka li Ujedinjenu Srpsku sudbina DNS

Jačanjem stranke rizikuju njeno brže cijepanje: Čeka li Ujedinjenu Srpsku sudbina DNS

Da li bi Ujedinjena Srpska mogla doživjeti sudbinu DNS, stranke koja je ostvarila vrtoglavi rast i postala druga po snazi u Srpskoj, da bi se nedugo potom pocijepala prvo na dva, a kasnije i na tri dijela.

Brzi rast Ujedinjenje Srpske, kao i činjenica da je njen lider Nenad Stevandić jedini predsjednik partije u vladajućoj koaliciji koji nema problem da se javno suprotstavi pojedinim potezima lidera SNSD, Milorada Dodika, dovoljan su razlog da mnogi US uporede sa DNS, pitajući se da li je čeka ista sudbina.

Ulje na vatru dolijeva i činjenica da je ova stranka jedina u koaliciji čiji su funkcioneri u proteklih godinu dana na udaru pravosudnih i policijskih organa, pa su neki od njih do sada završili iza rešetaka, a neki dobili pravosnažne presude.

80.000 glasova

Istrage i presude mnogi u Ujedinjenoj Srpskoj smatraju direktnim udarom na stranku, vjerujući kako se na taj način pokušava urušiti njihov rejting i oslabiti njihova snaga.

Da na brz rast US i njenu snagu ne gledaju svi blagonaklono ovih dana je javno ustvrdio i potpredsjednik NSRS i poslanik Ujedinjene Srpske, Milan Petković, koji kaže da se njegovoj stranci „često prigovara da joj je unutar koalicije puno dato, a da članstvo stranke smatra da partija čak i nije dobila srazmjerno koliko joj pripada“.

– Nas već donekle porede sa DNS, jer smo od 2018. godine do izbora 2020. godine ostvarili stoodstotni rast i ako bi se to sada nastavilo i do ovih izbora, Ujedinjena Srpska bi imala 80.000 glasova, što nikako ne bi odgovaralo SNSD, niti manjim partijama unutar koalicije – rekao je Petković, čime je dao naslutiti da postoji bojazan da bi ova stranka mogla da doživi sudbinu DNS.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da svaki rast neke stranke može izazvati i određene potrese na političkoj sceni.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić

Toga su, dodaje ona, izuzetno svjesni i u Ujedinjenoj Srpskoj.

– Isto tako su svjesni i unutar SNSD da im svako jačanje i osnaživanje tog „mlađeg“, manjeg koalicionog partnera može nanijeti štetu, bez obzira što im omogućavaju formiranje vlasti. Isto tako, u raspodjeli pobjedničkog kolača najveća politička stranka dobija manje prostora, što ide na ruku one partije koja je ostvarila rast – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Dodaje da svaki rast određene partije traži i zahtijeva više pozicija unutar koalicije.

– Sasvim je logično da to ne odgovara najvećoj političkoj partiji. Njoj odgovara ono stanje snage manjeg koalicionog partnera koji može kontrolisati. Svaka vrsta rasta jeste prijetnja po samu najveću političku partiju – zaključuje Topićeva.

Predizborno nadmudrivanje

Politički analitičar Nebojša Tojagić ističe za Srpskainfo da ulazimo u predizbornu kampanju i da će se u tom predizbornom „nadmudrivanju“ svaka stranka potruditi pokazati daleko jačom nego što jeste.

On smatra da Ujedinjena Srpska ne može dobiti na predstojećim izborima 80.000 glasova, već da će taj broj biti mnogo manji u odnosu na njihova očekivanja.

Tojagić ističe da bi priča o 80.000 glasova možda mogla da posluži za bolju pregovaračku poziciju oko nekog predizbornog dogovora i dijeljenja funkcija na nivou vladajuće koalicije.

– To mi više liči na onu „što je babi milo, to joj se i snilo“. Njima se sniva dobar rezultat, a da li će do njega doći… Čisto sumnjam – ističe Tojagić.

Tačno je, kaže Tojagić, da ukoliko Ujedinjena Srpska ostvari neki nenadano dobar rezultat, tog momenta će postati „trn u oku vladajuće koalicije“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Izvjesno je, pogotovo gledajući unazad šta se dešavalo s koalicionim partnerima SNSD, da bi moglo doći do rasipanja, odnosno razbijanja stranke – smatra Tojagić.

On kaže da u političkim naukama i u izbornoj matematici vrijedi pravilo da jedna stranka kada se razbije na dva dijela, onda te dvije odvojene stranke nikad ne mogu dobiti izborni rezultat koje su imale dok su bile dio iste partije.

Međutim, kako ističe Tojagić, to pravilo ne vrijedi u našim uslovima.

On podsjeća da su na posljednjim izborima u Banjaluci SP i SPS ostvarile bolji rezultat nego kada su bile ujedinjene, a slično je sa DEMOS i DNS.

– Dakle, pokazalo se da ta pravila koja vrijede na Zapadu, vezano za razbijanje političkih stranaka, definitivno ne vrijede kod nas – kaže Tojagić.

 

MANGUPI

DNS je na izborima 2018. godine ostvario svoj istorijski rezultat osvojivši blizu 100.000 glasova za NSRS, gdje je imao 12 poslanika. Nakon izbora, Dodik je dio visokopozicioniranih ljudi DNS nazvao “mangupima” i tražio da se izbace iz stranke. Uslijedilo je cijepanje stranke, kada je iz nje istupilo četvoro poslanika iz NSRS i dobar dio članstva, osnovavši DEMOS.

SNSD je odmah otvorio vrata novoosnovanoj stranci i primio je u koaliciju, što su u DNS shvatili kao udarac u leđa. Uslijedilo je burno razdoblje unutar DNS i SNSD, što je na kraju rezultiralo ostavkom dotadašnjeg lidera Marka Pavića.

Odnosi između SNSD i DNS su kulminirali u oktobru 2020. godine, kada dolazi do pucanja koalicije. Lider DNS Nenad Nešić tada je poručio da je ta stranka pomogla SNSD da pobijedi na opštim izborima 2018. godine, a da su zauzvrat dobili direktno miješanje u unutarstranačke stvari, cijepanje stranke i udar na razvoj Prijedora. Nakon izlaska iz koalicije stranka je doživjela novi udar, jer je dio poslanika i članstva istupio iz DNS i napravilo novu stranku NPS, koja je postala dio vladajuće koalicije.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This