Izborni proces u opštinama ličio na ratno stanje

Izborni proces u opštinama ličio na ratno stanje

Opizicija iz Republike Srpske danas je Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnjela zahtjev za novo prebrojavanje glasova i ponavljanje izbora za predsjednika RS.

Jelena Trivić, kandidat opoizicije za predsjednika Republike Srpske tvrdi da je pokradena na izborima i da takve rezultate neće priznati.

Danas je sa kolegama predala zahtjec CIK-u za novo prebrojavanje glasova i novo održavanje izbora.

“Ne znamo da li će biti uvaženo ili neće. Imamo potvrdu da je CIK zaprimio naš zahtjev. Mi želimo dokazati istinu. Uslovi u kojima imate snimak u Doboju gdje batinaši nasrću na posmatrača koji se nije povukao, proces je u pojedinim opštinama ličio na ratno stanje”, kaže Trivić i dodaje:

“Imate veliki broj nevažaćih listića, imate hiljade ljudi koji su naprasno postali slabovidni pa im je trebao neko da im pokaže kako da glasaju, imate ogromnu razliku u broju osvojenih glasova u Prijedoru, Zvorniku i Doboju gdje su učestale izborne prevare.”

Kaže da je ovo sve organizirano od režima i da svakodnevno dobijaju nove dokaze o nepravilnostima u izbornoj noći.

“Mi smo predali zahtjev za ponovno brojanje koje vodi poništenju i ponovnim izborima. Mi možemo dostavljati i dopunjavati dokumentaciju jer ne možemo sve prikupiti u jednom danu.”

Izborni dan do zatvaranja biračkih mjesta je protekao relativno miro, ali izborna noć i saopštenje CIK-a da im nakon ponoći ne pristižu rezultati, je indikativno, kaže Trivić.

“Naši posmatrači su bili napadani, u Doboju je bilo haotično. Javno sam poslala poruku da se u u moj štab donose sve uočene neregularnosti.”

(N1)

CATEGORIES
Share This