IFIMES: Ukoliko izbori budu slobodni i pošteni u Republici Srpskoj se naziru promjene

IFIMES: Ukoliko izbori budu slobodni i pošteni u Republici Srpskoj se naziru promjene

“Ukoliko izbori budu slobodni, transparenti i pošteni u Republici Srpskoj naziru se političke promjene”, stoji u analizi IFIMES-a iz Ljubljane.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane povodom početka zvanične izborne kampanje pred Opšte izbore u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 2. oktobra 2022. godine pripremio analizu aktuelnih političkih događanja pod nazivom „Opšti izbori u BiH 2022: Promjene su potrebne, da li su moguće?“

“Politika Milorada Dodikova (SNSD) svodi se na politiku „od danas do sutra“ bez ozbiljnog i strateškog pristupa. Kod Dodika dominira politika bahaćenja, javašluk, vrijeđanja i omalovažavanja političkih protivnika. Zbog SNSD-a jedino BiH nema mjere za pomoć građanima, jer SNSD u Parlamentu BiH blokira donošenje zakona o ukidanju akciza na gorivo već šest mjeseci”, navodi se u analizi i dodaje da je Dodik prije više od godinu dana započeo bojkot rada institucija države BiH, uključujući i Parlament BiH, koji je ključan partner EU za proces proširenja.

“Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Radović nudi ozbiljan i sveobuhvatan program ekonomskog oporavaka, koji je zasnovan na poboljšanju životnog standarda građana, koji je uništen preskupim javnim investicijama u Republici Srpskoj. Programom je predviđen privredni rast od 7%, smanjenje poreskih opterećenja, povećanje potrošnje, usklađivanje minimalnih penzija sa ekonomskim rastom itd.”, navode iz IFIMES-a.

Prema analizi najnovija investicija u Republici Srpskoj gradnja auto-puta Vukosavlje – Brčko za dionicu dužine od 30 kilometra vrijednosti je više od 320 miliona EUR, što taj auto-put po troškovima po kilometru uvrštava u sam svjetski vrh, a gradi se na ravničarskom terenu bez ijednog tunela.

“Analitičari smatraju da su Milorad Dodik i Bakir Izetbegović stvorili veliki animozitet prema sebi kod članova svoje stranke i među građanima, čak i svojim potezima, koji nisu bili štetni za društvenu zajednicu”, pojasnili su.

“Kandidat za predsjednicu Republike Srpske Jelena Trivić (PDP) nalazi se u uvjerljivom vodstvu u odnosu na Milorada Dodika, dok su prilično izjednačeni Mirko Šarović (SDS) i Željka Cvijanović (SNSD) kao kandidati za funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik konstantno otvara kvazi patriotske teme, dok se njemu i njegovoj porodici pripisuje enormno bogaćenje kao i pripadnicima njegove oligarhije”, naglasili su.

U izbornoj kampanji važno je, kako kažu, da se u TV duelima suoče kandidati, koji su kandidovani za individualne funkcije i da se ne dešava, da SNSD „skriva“ Željku Cvijanović od izborne kampanje i suočavanja sa Mirkom Šarovićem.

“Ukoliko izbori budu slobodni, transparenti i pošteni u Republici Srpskoj naziru se političke promjene”, stoji u analizi IFIMES-a iz Ljubljane.

(BN)

CATEGORIES
Share This