“Hrvatska da prestane sa ponižavanjem” Linta pozvao Srbiju da reaguje zbog Tomićevog hapšenja

“Hrvatska da prestane sa ponižavanjem” Linta pozvao Srbiju da reaguje zbog Tomićevog hapšenja

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi najoštriji protest zvaničnom Zagrebu zbog hapšenja krajiškog borca Bore Tomića zbog navodnih ratnih zločina i traži njegovo puštanje na slobodu.

On ističe da nadležni državni organi Srbije treba da Bori Tomiću pruže svu pravnu, konzularnu i svaku drugu pomoć za vrijeme ekstradicionog pritvora u Sarajevu, gdje je smješten nakon što ga je na graničnom prelazu Rača uhapsila Granična policija BiH.

– Srbija treba da zahtijeva od Hrvatske da konačno prestane sa ponižavanjem i progonom bivših pripadnika oružanih snaga SFRJ i Vojske i policije Republike Srpske Krajine koji su se časno i hrabro borili za svoj narod i državu – naveo je Linta u saopštenju.

Linta ističe da je apsolutno jasno da je hrvatsko pravosuđe u funkciji hrvatske državne politike i da ima selektivan pristup u procesuiranju ratnih zločina.

Cilj hrvatskog pravosuđa, dodaje on, nije zadovoljenje pravde već opravdanje lažnog mita o, kako ga Hrvati zovu, domovinskom ratu, prema kome su Srbi agresori i zločinci a Hrvati oslobodioci i žrtve.

– Zbog toga se smišljeno i planski radi da se pokrene što veći broj krivičnih postupaka protiv srpskih veterana na osnovu pretpostavki i lažnih iskaza svjedoka saradnika, kao i da se konstantno širi atmosfera straha i uznemirenosti – istakao je Linta.

To, kaže Linta, između ostalog, potvrđuje činjenica da su na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada uhapšena 183 Srbina.

Boru Tomića (51) je, na osnovu hrvatske potjernice, prije dva dana na graničnom prelazu Rača uhapsila granična policija BiH kada je krenuo u posjetu roditeljima u Kotor Varoš u Republici Srpskoj.

Tomić, koji živi u okolini Novog Sada, često je išao u posjete roditeljima ali do sada nije imao problema.

Protiv Tomića i još 27 osoba sa područja Daruvara Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je još 1997. godine podiglo politički motivisanu optužnicu zbog navodnih krivičnih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tomić je, prema riječima njegovih prijatelja, bio školovani policajac koji se tokom rata ponašao korektno.

Boro Tomić je do 1991. godine bio milicioner u Daruvaru u Hrvatskoj, a onda je početkom rata napustio zapadnu Slavoniju i prešao u Beli Manastir, gdje je radio u policiji do 1999. godine.

Tomić je uhapšen zbog oružane pobune – krivičnog djela koje zakonski više ne postoji u Hrvatskoj od 1999. godine, kada je hrvatski Sabor usvojio Zakon o aboliciji, odnosno oslobađanje od krivičnog progona.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This