Hoće li politički konvertit Mijatović i Dodiku postaviti uslove kao opoziciji u RS!?

Hoće li politički konvertit Mijatović i Dodiku postaviti uslove kao opoziciji u RS!?

Predstavnik političke koalicije Pokret za državu Vojin Mijatović koja je osvojila 5 mandata za Narodnu skupštinu RS, na drzak i bezobrazan način je isporučujući zahtjeve opoziciji u RS, pokušao da sebe amnestira od dogovora sa Miloradom Dodikom, ali i od sve jačih pritisaka bošnjačke javnosti da se ne dozvoli Dodiku da ima četvrti mandat u Domu naroda BiH.

Tako je Mijatović satjeran u čošak, poslije kritike od strane svog predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, zbog brzopletog istrčavanja o namjeri da bude dio vlasti u RS, a onda i u Sarajevu, naglo „promijenio“ retoriku i pokušao da sve svali na opoziciju u RS. A da bi se predstavio velikim bh-patriotom i većim papom od pape, izdiktirao je uslove za tu istu opoziciju koji bi za nju bili ravni političkom samoubistvu. Tako je zatražio  da se on lično podrži kao jezičak na vagi i četvrti delegat u Domu naroda BiH ili da čak podrže prijedlog opozicije, a što bi navodno omogućilo opoziciji da bude dio vlasti u Sarajevu, s tim da se jasno odrede o sljedećem:

  • priznanje BiH kao nezavisne i suverene države i odustajanje od pokretanja nezavisnosti RS
  • Sarajevo kao glavni grad i rad u interesu BiH, a ne Srbije
  • članstvo u NATO
  • priznanje genocida u Srebrenici
  • osuda agresije Rusije na Ukrajinu

Bilo bi zanimljivo pitati Mijatovića, koji očigledno sve radi da se ne napravi dogovor sa opozicijom, da li je ovakve ili slične uslove postavio Miloradu Dodiku kada je prije nekoiliko dana izjavio da je interes Pokreta za državu da svojom participacijom u vlasti u RS i u BiH zaustavi tzv. destruktivno djelovanje Milorada Dodika.

“Svaki prijedlog koji je u NSRS imao za cilj napredak mi smo ga podržali. Jednostavno, mlade ljude tjeraju iz zemlje. Nećemo slušati mišljenja sarajevske čaršije da neko ko da podršku SNSD-u nije u pravu”, izjavio je Mijatovićev sabrat i poslanik ispred Pokreta za državu u NSRS  Edin Ramić.

Na šta je Vojin Mijatović dodao:

“Odazvaćemo se predsjedniku RS na konsultacije za formiranje skupštinske većine. Pokušaćemo da budemo konstruktivni politički faktor na tržištu RS.”

Samo politički neukim ljudima je moguće da povjeruju u iskrene namjere Vojina Mijatovića, a apsolutno je jasno da se radi o Dodikovom ubačenom igraču, još od momenta kada je izašao sa svojom kandidaturom za srpskog člana Predsjedništva BiH i omogućio rasipanje glasova naspram Milorada Dodika kao kandidata, a bez ikakve šanse da napravi ozbiljan rezultat.

I za one manje upućene da ih podsjetimo ko je Vojin Mijatović.

Današnji potpredsjednik SDP-a karijeru je započeo 2001. kao portparol Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, a tu je funkciju obavljao do 2006. u vladama koje nisu bile SNSD-ove (predsjednici Vlade RS bili su Mladen Ivanić, Dragan Mikerević i Pero Bukejlović).

Nakon toga, Mijatović obavlja niz funkcija u institucijama pod kontrolom SNSD-a i Milorada Dodika.

Bio je načelnik Odjeljenja za evropske integracije pri Ministarstvu finansija RS od 2006-2008. godine, kada je Dodik bio premijer. Savjetnik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, za vrijeme Nikole Špirića (SNSD), postaje 2008.

Prema njegovoj zvaničnoj biografiji na stranici Savjeta ministara BiH, 2009. je imenovan za pomoćnika ministra finansija za pretpristupnu pomoć EU u Vladi RS, a u periodu 2010-2013. radio je kao savjetnik predsjednika Vlade RS za međunarodne odnose i saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama. Od 2014. do 2016. godine obavljao je dužnost direktora Ekonomskog instituta u Banjaluci. U tim godinama predsjednik Vlade bio je Aleksandar Džombić (SNSD) kojeg je 2016. na tom mjestu zamijenila Željka Cvijanović.

Upravo godine„foteljarenja“ pod plaštom SNSD-a razlog su zbog kojeg je javnost s razlogom skeptična prema Mijatovićevom političkom profilu i iskrenosti kada je u pitanju Milorad Dodik.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This