“Hapsite minstre, zaustavite ih!” – Pandurevićeva pita kako “Pavgord” sa 27 miliona KM prometa može da kupi <firmu čiji je prihod 300 miliona

“Hapsite minstre, zaustavite ih!” – Pandurevićeva pita kako “Pavgord” sa 27 miliona KM prometa može da kupi

Članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević, optužila je Vladu RS da je na krajnje netransparentan i sumnjiv način prodala “Pavgordu” potraživanja od “Birača”.

Pozvala je direktore Poreske uprave i FZO, kao i direktore Elektro-Bijeljine i Voda Srpske, kao i ministarku finansija Zoru Vidović, da ne potpišu ugovor o prodaji potraživanja jer je riječ o “kriminalnom i višestruko štetnom djelu”.

– Dva mjeseca pred izbore, ova nenarodna vlast krenula je poput bekrije da rasprodaje najdragocjenije resurse RS. Prvo je to bio RŽ “Ljubija”, a sada “Alumina”. Ostala je još samo Elektroprivreda. Valjda vide da lete s vlasti i poput grabljivaca kupe što još mogu pokupiti, potpuno uništavajući Republiku Srpsku – rekla je Pandurevićeva na konferenciji za medije.

Pozvala je vlast da kaže kako firma koja ima 27 miliona KM prometa može kupiti firmu od 300 miliona prihoda?

– Odakle novac? Ko je Pavgordu dao pozajmnicu da bi dobio bankarsku garanciju? Da li je to legalan novac ili ima istine u tvrdnjama da je to novac Zorana Ćopića koji je svojevremeno ovdje osuđen na četiri godine zatvora zbog pranja novca preko bijeljinske “Šećerane” i veza sa Darkom Šarićem?  Od ministra Dragana Lukača tražimo odgovor na pitanje o porijeklu novca za kupovinu potraživanja i da li je u ovom poslu i Zoran Ćopić! – kaže Pandurevićeva.

Podsjetila je da je “Pavgord” kupio i tu “Šećeranu” i prodao je u staro gvožđe.

-Na identičan način kao i sada, kupio je i bijeljinski “Žitoproment”, obećao pokretanje proizvodnje i šta se desilo? Dio je prodao “Kutjevu” i duplo zaradio, a drugi dio je završio na starom gvožđu, srušili su čak i Vanekov mlin koji potiče iz doba Austrougarske i pod zaštitom je države, zbog čega je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović podnio krivičnu prijavu, i sada tu niče stambeni kompleks. O kakvom onda kredibilitetu govori gospođa Vidović? Je li to i “Aluminu” šalju na doboš i žele da je prodaju u staro gvožđe? Kaže gospoža Vidović da će biti povezan radni staž. Pa to je najskuplje povezivanje radnog staža. Daju fabriku vrijednu preko 500 miliona za povezivanje radnog staža! Radni staž je mogla povezati i država. Zato pozivamo ministra Lukača da ovo zaustavi i postupi po podnijetim krivičnim prijavama radnika. Poznato nam je da ih je i on sam u Vladi upozorio da će zbog ove prodaje mnogi završiti u zatvoru. Hapsite, ministre i zaustavite ih! – poručuje Pandurevićeva.

FOTO: RADE JOKIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: RADE JOKIĆ/RAS SRBIJA

“Alumina”

Još pita da li je normalno da se najznačajniji privredni resurs u Republici Srpskoj prodaje pred izbore, na netransparentan način, i to kada je premijer na odmoru.

– Pozivamo Viškovića i Dodika koji su na odmoru, valjda se izmakavši, da se dignu sa ležaljki, siđu sa jahti i zaustave sahranu cijele birčanske regije – izjavila je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, rješenje je da ovo sada zaustavimo i poručuje: “Dićemo na noge cijelu Republiku Srpsku, ali ovo ćemo zaustaviti”.

– Potraživanja, nakon izbora treba kupiti država, jer sada ima novca. Zbog inflacije, u ovoj godini je višak prihoda 500 miliona i nema većeg i nacionalno odgovornijeg poteza od toga da se zlatni resurs sačuva u okrilju Republike Srpske. Od tih 500 miliona, može se izdvojiti 90 da se otkupe potraživanja povjerilaca. Drugo rješenje je da se potraživanja prodaju radnicima, jer niko od njih neće više i bolje čuvati fabriku od koje žive ne samo oni, nego živi cijela regija Birča! – zaključuje Pandurevićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This