Godinu dana parlamentarne igre SNSD-a i HDZ-a

Godinu dana parlamentarne igre SNSD-a i HDZ-a

Duže od godinu trajala je parlamentarna saga usvajanja izmjena dva zakona kojim bi bile privremeno ukinute akcize na gorivo i uvedena nulta stopa poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice, a 22 posto na luksuz.

Priča je okončana juče kada su delegati iz HDZ-a i SNSD-a, uz podršku Ilije Cvitanovića (HDZ 1990), na sjednici Doma naroda Parlamentarne skuštine Bosne i Hercegovine oborili izmjene Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u.

Tokom ovih godinu dana parlamentarci iz SNSD-a su koristili sve moguće načine da maksimalno uspore proceduru usvajanja dva zakonska rješenja, počev od odbijanja hitne procedure, nepojavljivanja na sjednici nadležne komisije, predlaganja i usvajanja amandmana čime su zakone „poslali“ na dodatno usaglašavanje i time kupovali vrijeme. Podržavali su ih partneri iz HDZ-a.

Toliko su vremena uspjeli kupiti jer imaju kontrolu da su doveli do toga da predložene dopune Zakona o PDV-u zastare. Naime, usvojenim amandmanom tadašnje SNSD-ove delegatkinje Dušanke Majkić predviđeno je da nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice i 22 posto na luksuz važe do kraja 2022. godine. No da je bilo volje i interesa, ovo se moglo vrlo jednostavno promijeniti.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su dopune Zakona o PDV-u i izmjene Zakona o akcizama i nekako prolazile jer se tamo i moglo bez ruku poslanika SNSD-a i HDZ-a, ali zato ove stranke u Domu naroda imaju kontrolni paket.

Iz HDZ-a se proteklih godinu dana nisu oglašavali niti su bili pretjerano zainteresovani da kroz diskusije obrazlože svoje stavove. S druge strane, u SNSD-u nisu mudro šutili već su pokušavali dati objašnjenje zašto su protiv. Tako smo, između ostalog, imali priliku čuti premijera Srpske, SNSD-ovog Radovana Viškovića da bi se ukidanjem akciza na gorivo stvorili redovi na benzinskim pumpama, a lider SNSD-a Milorad Dodik je jedne prilike poručio građanima da manje voze.

(Faktor)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This